זמני כניסת שבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/10/19 13:12 יא בתשרי התשפ

שאלה

שלום הרב,

שאלתי קשורה לזמני כניסת השבת

-

בכל חלקי הארץ הזמן הנקוב בלוחות הינו זמן הדלקת נרות כ20 דקות לפני השקיעה.

בירושלים,זמן הדלקת הנרות הוא כ40 דקות לפני השקיעה.

בהסתמך על כך, מספר שאלות:

1. האם יש היתר בכל חלקי הארץ, להכניס את השבת (כלומר, להדליק נרות ולעשות מלאכה) 20 דקות לאחר הזמן הנקוב, כלומר, להסתמך על זמן שקיעה?

2. אם כן, למי מותר? האם יש הבדל בין נשים וגברים?

3. בהנחה שזמן השקיעה הוא הוא הזמן הסופי מבחינת עשיית מלאכה, האם בירושלים ישנם 40 דק לעשיית מלאכה, כלומר, מהזמן הנקוב בירושלים להדלקת נרות ועד זמן שקיעה. או 20 דקות כבשאר חלקי הארץ?

4. האם ידועה לך סיבת הכנסת השבת 20 דק לפני השקיעה ובירושלים 40 דקות לפני השקיעה?

5. מה הדין לגבי חגים?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

א. יש דין של תוספת שבת, המחייב לקבל את השבת לפני השקיעה. אין הגדרה מדויקת של הזמן, והוא כנראה פחות מעשרים דקות. על כן, על אף שניתן לעשות מלאכה לאחר כניסת השבת שלפי הלוחות – יש לנסות לצמצם אותה ככל הניתן, בין בשל סכנת חילול שבת והתקרבות לזמן האסור, ובין בשל מצוות העשה של תוספת שבת.

ב. מותר למי שצריך. אין הבדל בין איש ואישה.

ג. אכן, בירושלים יש 40 דקות.

ד. לגבי החגים – לרוב הראשונים אין דין תוספת, אולם דין הזהירות מהתקרבות לזמן האסור – עדיין קיים.

כל טוב