המותר והאסור בכניסת שבת

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 10/10/19 13:17 יא בתשרי התשפ

שאלה

לאחר זמן כניסת השבת בכ18 ד' שיש למיטב ידיעתי ניתן לעשות רק פעולות שהן לצורך השבת. השאלה היא מה נכנס תחת קטגוריה זו? רק דברים שאם לא יעשו, השבת לא תתנהל כראוי או כל דבר שהוא לצורך השבת כגון ההתארגנות לשבת או דברים שאינם הכרחיים כמו הדלקת אור בחדר שהשימוש בו לא רב? ברור שלכתחילה יש להמנע מלבצע פעולות בכלל אך מה בדיעבד?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה!

ראשית אבאר מעט את מושגי היסוד בדיון זה:

א. בין השמשות- זהו הזמן שבין השקיעה לצאת הכוכבים, והוא ספק שבת. אורכו נתון במחלוקת ובשבת מקובל לומר שאורכו כשלוש עשרה וחצי דקות מהשקיעה.

ב. זמן הדלקת נרות- בתל אביב 18 דקות לפני השקיעה, כלומר 18 דקות לפני תחילת בין השמשות. בירושלים 40 דקות.

ג. תוספת שבת- חובה על כל אדם לקבל על עצמו תוספת שבת (מחלוקת הפוסקים האם זהו דין דרבנן או דאורייתא)

תוספת זו צריך לקבל על עצמו בדיבור כגון "בואי שבת המלכה" או "הריני מקבל על עצמי תוספת שבת" וצריך לעשות זאת קודם תחילת זמן בין השמשות. (שהרי בין השמשות הוא ספק לילה, ואם כן על הצד שהוא לילה- הרי לא הוסיף כלום מחול על הקודש.

ומכאן לתשובה:

א. הזמן שבין "זמן הדלקת נרות" לתחילת "בין השמשות" הוא חול לכל דבר ומותר לעשות בו כל מלאכה אלא אם כן כבר קיבל על עצמו "תוספת שבת". (כמובן שצריך להיזהר מאוד לא לחרוג מזמן זה, ומומלץ בגלל זה לא לעשות פעולות קרוב לשקיעה)

למנהג האשכנזים אישה המדליקה נרות מקבלת על עצמה שבת בכך ואסורה במלאכה, ולמנהג הספרדים ניתן להקל אם צריכה לעשות משהו באופן דחוף (ועדיף שתתנה כך מראש בעת ההדלקה, ותנאי מועיל אף למנהג האשכנזים) ואילו איש המדליק נרות גם למנהג האשכנזים אין בכך קבלת שבת על עצמו.

ב. מי שקיבל על עצמו שבת ע"י "תוספת שבת" או אישה בהדלקת נרות מותר לעשות את כל הדברים המותרים לעשות ב"בין השמשות" כפי שיבואר מיד. (ובנוסף לאותם דברים מותר לו לומר לאחר שעדיין לא קיבל עליו שבת לעשות עבורו את כל סוגי המלאכות)

ג. בזמן "בין השמשות" מותר לעשות דברים שאסורים מדרבנן (ולא האסורים דאורייתא!)כאשר הם לצורך מצוה או לצורך דברים דחופים ביותר. (וקצרה כמובן היריעה מלפרט מהם בדיוק איסורי דרבנן ומהם איסורי תורה..)

להרחבה עייני במנוחת אהבה חלק א' סוף פרק ד' ובפרק ה', שמשם לקחתי את דברי.

כל טוב!

ישראל (המשיב אינו רב)

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן