OCD-נדרים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/10/19 09:09 כג בתשרי התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום ומעדים לשמחה

שוב אני צריכה קצת הרגעה...

1.לפני כמה ימים כשקראתי הלל, בפסוק "נדרי לה' אשלם נגדה נא לכל עמו" שוב עברה לי מחשבה על כך שאני אסורה לבעלי.. כמובן אני לא רוצה שכך יהיה

ואז אומנם הייתי מודעת שזו סתם מחשבה טורדנית ולא רצויה אך בכל אופן זה הרס לי קצת את מצב הרוח. ואז הייתי קצת יותר איטית במה שתכננתי לעשות אח"כ והיה לי הרבה פחות מרץ. למשל במקום להתחיל מיד לבשל (מה שתכננתי לעשות אחרי הלל) ישבתי כמה דקות וחשבתי על המחשבה... ואם לא המחשבה הייתי מיד מתחילה לבשל במרץ כי היה לי מצב רוח מצוין לפניכן

אני מפחדת שבגלל שההתנהגות ומצב רוח שלי השתנו עקב המחשבה אז כאילו הענקתי לה משמעות. ואני זוכרת שכבוד הרב כבר ענה לי שלא ניתן לתת משמעות למחשבה ע"י התנהגות אבל פה המחשבה "נפלה" גם על ביטוי לגבי נדרים בפה (הפסוק). ולכן אני עוד יותר מפחדת..

אבל הפחדים שלי לא מוצדקים נכון?

2. ובכלל לעיתים קורה שאני קוראת בתהילים פסוקים שמוזכרים בהם נדרים- למשל פסוק ""נֵר לְרַגְלִי דְבָרֶךָ, וְאוֹר לִנְתִיבָתִי, נִשְׁבַּעְתִּי וָאֲקַיֵּמָה - לִשְׁמֹר מִשְׁפְּטֵי צִדְקֶךָ" או למשל פסוקים אחרים שמוזכרים בהם נדרים

ואז ברגע שאני קוראת את הפסוק קופצת לי בראש מחשבה על נדר (למשל שאני אסורה לבעלי-וכמובן אני לא רוצה לנדור וזאת מחשבה לא רצונית...) ואני יודעת שהמחשבה עצמה לא מחייבת כי היא לא רצונית אבל לפעמים קורה שאני לא מצליחה לחלוטין להתעלם ואז או שאני עושה איזו הפסקה בקריאת הפסוק- כדי לרווח בין המילים של הפסוק ולא לקרוא את הפסוק שמוזכר בו נדר בבת אחת (כי אחרת זה יישמע שאני קוראת משפט של נדר כשבאותו זמן עוברת לי בראש מחשבה לא רצונית על נדר) או שאני קוראת את הפסוק הזה שוב ומשתדלת לגרש באותו זמן את המחשבה הכפייתית או שאני קוראת את הפסוק באופן שונה (משנה את הטון או מדגישה מילים מסוימים בקול כדי להסיח את הדעת מהמחשבה, או עושה תנועות מסוימות בזמן קריאת הפסוק וכו'). וזה לפעמים קורה אפילו באופן אוטומטי עוד לפני שהספקתי לשים לב למה שאני עושה. כי אני יודעת שזה לא נכון להתייחס למחשבות האלה. אבל לפעמים ההתנהגות הזו היא אוטומטית, כי המחשבה הרי עוברת כהרף עין וזה כבר כמו "תגובת הגנה" אוטומטית.

(ולפעמים קורה גם שאני ממשיכה לקרוא את הפסוק כרגיל למרות המחשבה שעוברת לי כדי להראות שאני לא מייחסת לה חשיבות)

גם במקרים כאלה כשאני כאילו מייחסת חשיבות למחשבה וזה מתבטא בשינוי בקריאת פסוקי תהילים שמוזכרים בהם נדרים- זה לא יכול להפוך למחייב, נכון?

בכבוד רב ומודעים לשמחה!

תשובה

שלום וברכה

אין למחשבות האלה שום משמעות לגבי נדרים, ואין את צריכה לחשוש כלל.

ולכן, את גם לא צריכה להשקיע מאמץ ב״גירוש״ המחשבות האלה, בהפסקות למיניהן וכדו׳, אלא יכולה להמשיך כרגיל בחייך, ובד בבד ליהנות מהזכות לומר פסוקי תהילים כנהוג.

כל טוב