7 ברכות בשבת - כיצד עושים?

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 28/08/03 06:54 ל באב התשסג

שאלה

עשינו 7 ברכות בסעודה שלישית והוא נמשך לתוך הערב. לא ידענו איך לעשות את הברכות מכיוון שאי אפשר לשתות את היין לאחר ברכת המזון (לפני הבדלה). בפועל ברכנו כולנו בלי החתן ולאחר הברכות החתן שתה את היין ואח"כ בירך ברכת המזון. האם עשינו את הדבר הנכון ואיך היה אפשר לפתור זאת יותר טוב?

תשובה

שלום רב.
יש מס' דעות בנושא. בפועל אני נוהג כמו הדעה המובאת בספר "שמירת שבת כהלכתה" (חלק ב' פרק נט', יז'):
"וגם אם נסתיימה הסעודה רק אחרי זמן צאת הכוכבים, נוהגים לברך שבע ברכות ולשתות מכוס של ברכת-המזון ושל שבע ברכות ומותר לחת ולכלה ולכל המסובים לשתות מכוסות אלה."
הסברא בכך הינה כי הסיבה שאנו לא שותים את היין שמזמנים עליו בסעודה שלישית היא כי במהלך כל השבוע איננו מזמנים על היין, ולכן ברגע שכבר הגיע מוצאי שבת איננו מזמנים על היין. אבל מכיון שאנו נמצאים בשבע ברכות שנוהגים גם במהלך כל השבוע לזמן על היין בסעודה זאת לכן מותר גם עכשיו לשתות את היין.

אולם, יש גם הנוהגים כשיטה שאתה עשית (שהחתן מברך לאחר מכן), ולכן אין בעיה בכך. (עיין שם בשמירת שבת).
בברכה,
צבי קוסטינר.