תמונה של צדיק

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 24/11/02 23:32 יט בכסלו התשסג

שאלה

האם מותר לי לנשק תמונה של צדיק עם היד?

2)האם מותר שתמונה של צדיק תהיה בחדר שמחללים בו שבת לצערי הרב?

תשובה

שלום לשואל!

כאשר רבי יוחנן רצה שנשים מעמך ישראל תפקדנה בזרע של קודש, הוא הלך למקום הנשים והן ראו אותו שהיה יפה תואר, ובעל מדות ותורה והוא כבר היה זקן.
ובגמרא כתוב שאדם צריך לראות את "בעל השמועה" לנגד עיניו.
הכוונה היא שאם אתה לומד את דברי אביי למשל, טוב תעשה אם תדע מיהו אביי, ותראה שבכל הש"ס יש לו שיטה מיוחדת, וכך אתה רואה את האיש, פועלו ודבריו.
מאז שהתחדשו התמונות החלו אנשים לצלם – עד אז היו ציורים, אך כידוע הרבה ציורים ה"מיוחסים" לגדולי ישראל הם דמיון הצייר בלבד.
היום נפוץ לראות תמונות של גדולי ישראל בבחינת "והיו עיניך רואות את מוריך" וכל עדה וחסידות וישיבה יש לה את התמונות שלה.
אמנם היו רבנים שהתנגדו לתמונות אך פשט ורווח הדבר בכל הקהילות והישיבות והחסידויות.
יש אנשים שממש מתרגשים ובצדק לראות פני צדיק ואין כל רע בנישוק התמונה ביד או בפה, העיקר חס ושלום! לא לעשות מהצדיק החי בעולם הזה או החי בעולם הבא חס ושלום עבודה זרה.
כי זהו "פסל וכל תמונה" האסורים באיסור חמור וגמור.
אך לראות פני צדיק, ולהשתוקק להיות כמותו, הדבק במידותיו – זו מצווה.
לגבי תמונה במקום שיש חילול שבת, ובכן אתה מכיר את הבדיחה שאדם נכנס למסעדה וראה תמונה של הצדיק בבא סאלי זיע"א ולא היתה שם תעודת כשרות.
אמר לו המוכר: הנה בבא סאלי!
ענה האיש זה שאתה מוכר והתמונה על הקיר זה לא עוזר לי כלום. אם במחילה בבא סאלי היה כאן והתמונה שלך היתה על הקיר – הייתי אוכל!

אבל ידידי! עובדה היא שאנשים מכבדים רבנים, ואף על פי שהוא מחלל שבת טוב שיש לו זיקה לצדיק וליהדות.
אם תוריד את התמונה זה יותר טוב?
נכון שלצדיק אין נחת רוח שתמונתו נמצא במקום כזה, אבל האיש ששם אותה, מי יתן והיה זה לבבם לחזור בתשובה שלמה וגמורה.
ועוד דבר, אם תגיד לאדם, "מה? אתה מחלל שבת ושם תמונה של צדיק?" הוא גם יחלל שבת וגם יחלל זכר צדיק וישכח מהיהדות – וכך טוב לנו?
וה' הטוב יכפר ויהי רצון שנחזור כולנו בתשובה גמורה ושלמה אמן.