שירים בספירת העומר

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 03/04/18 22:13 יח בניסן התשעח

שאלה

בסד

הרב, האם מותר לשמוע שירים בספירת העומר במכונית או בבית?????

תשובה

שלום רב.

מחלוקת בדבר.

ישנם הסוברים שבספירת העומר אסור לשמוע מוסיקה ממכשירים אלקטרוניים כשם שאסור לשמוע נגנים חיים, אך עם זאת מתירים לשמוע שירים דרך מכשירים אלקטרוניים בלא ליווי תזמורתי (שו"ת אגרות משה יו"ד, ב, קלז* יחווה דעת ו, לד).

ישנם הסוברים שאף ללא ליווי תזמורתי אסור לשמוע (ציץ אליעזר טו, לג* שבט הלוי ח, קכז).

עם זאת, סברות המקילים חזקות: מדברי הרמב"ם (תעניות ה, יד)נראה שעיקר האיסור לשמוע כלי זמר הוא בשירי שמחה השייכים לריקודים ומחולות, אבל סתם מוזיקה וק"ו מוזיקה עצובה אינם אסורים. ישנן עוד הוכחות: להרחבת העניין ראה פניני הלכה של הרב מלמד (זמנים 63-62).

בשל כך, המתירים סוברים שהמנהג לאסור שמיעת מוזיקה נובע מהחגיגיות שבו בעוד בימינו אין כל חגיגיות בשמיעת סתם מוזיקה ברדיו. יש מקום לחלק גם בין שירים המשמחים את האדם באופן מיוחד לשירים המתנגנים ברקע ושירים עצובים. והרוצה להקל יש לו על מי לסמוך (ראה שו"ת שיח נחום - מוסיקה בספירת העומר).

הרב מלמד מוסיף שנראה לכל הדעות שהנוהג ברכב וחושש להירדם רשאי לשמוע מוזיקה ע"מ לשמור על עירנותו.

אני אישית נוהג שלא להחמיר בדבר.

כל טוב. אריק (המשיב אינו רב).

לעמוד ספירת העומר