שינוי שם לשם אלה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 28/12/19 23:33 ל בכסלו התשפ

שאלה

שלום וברכה,

אני בחורה צעירה ממשפחה דתית לאומית,

יש לי שם שאני מתביישת בו. אני לא אוהבת את השם שלי, ורוצה להחליף אותו לשם אחר. כנראה לשם: "אלה".

ההורים שלי לא מתלהבים מהעניין, אבל אמרו לי להתייעץ עם רב, ומה שהוא יגיד נעשה.

אשמח לדעת מה הרב חושב על שינוי שם באופן כללי?

ומה דעת הרב על השם אלה?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

יש כאן שתי שאלות שונות:

א. שינוי שם. האם מומלץ וטוב לשנות את השם.

ב. השם "אלה", האם הוא שם מומלץ וטוב.

ננסה לענות על כל שאלה בנפרד.

א. שינוי השם:

אמנם שמתי לב שבתקופה האחרונה הרבה אנשים משנים את שמותיהם, אך צריך לדעת שלא כל מה שאפנתי הוא נכון.

לא כל פעם שמישהו התעורר עם כאב בטן הוא צריך להחליף שם, או שפתאום בא לו לשנות שם – הוא צריך להחליף .

שינוי שם בדרך כלל צריך שיבוא מתוך סיבה חשובה ומוצדקת.

כגון חולה במצב מסוכן, או אדם שמרגיש ששמו אינו משקף את פנימיותו באופן משמעותי.

במקרה שלך (אם הבנתי נכון), הרצון שלך להוסיף שם נובע משום שאת פחות מתחברת לשמך, ולא תמיד נעים לך בו.

בהחלט אפשר להבין את התחושה שלך, ויש לכך מקום לגיטימי, כל עוד את מבינה שזה לא משחק אלא החלת משמעות גם לנפש שלך. ונובע מתוך הסכמת הורייך שהרי את עדיין תחת חסותם מהרבה בחינות.

במידה ואת שלימה עם הרצון להוסיף שם (וההורים הסכימו), חשוב שתנסי לחשוב על שם שתאהבי אך עם משמעות עמוקה.

ב. לגבי השם אלה:

ניסיתי לחפש קצת על משמעות השם אלה:

ומצאתי מספר הקשרים:

1. סוג עץ ממשפחת האלתיים שכמה ממיניו נפוצים בארץ ישראל.

2. עץ ששימש כמסתור לעבודה זרה (יחזקאל פרק ו, יג): "בהְיוֹת חַלְלֵיהֶם בְּתוֹךְ גִּלּוּלֵיהֶם סְבִיבוֹת מִזְבְּחוֹתֵיהֶם אֶל כָּל גִּבְעָה רָמָה בְּכֹל רָאשֵׁי הֶהָרִים וְתַחַת כָּל עֵץ רַעֲנָן וְתַחַת כָּל אֵלָה עֲבֻתָּה מְקוֹם אֲשֶׁר נָתְנוּ שָׁם רֵיחַ נִיחֹחַ לְכֹל גִּלּוּלֵיהֶם:"

וכן כתוב (הושע פרק ד, יג): "עַל רָאשֵׁי הֶהָרִים יְזַבֵּחוּ וְעַל הַגְּבָעוֹת יְקַטֵּרוּ תַּחַת אַלּוֹן וְלִבְנֶה וְאֵלָה כִּי טוֹב צִלָּהּ עַל כֵּן תִּזְנֶינָה בְּנוֹתֵיכֶם וְכַלּוֹתֵיכֶם תְּנָאַפְנָה:"

3. אחד משמות אלופי עשיו: (בראשית פרק לו, מא): "אַלּוּף אָהֳלִיבָמָה אַלּוּף אֵלָה אַלּוּף פִּינֹן:"

4. מלך ישראל שלא הלך בדרך ה' - אלה בן בעשא, מלך על ממלכת ישראל. עלה למלוכה לאחר מות אביו, בעשא מלך ישראל: "בִּשְׁנַת עֶשְׂרִים וָשֵׁשׁ שָׁנָה, לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה: מָלַךְ אֵלָה בֶן-בַּעְשָׁא עַל-יִשְׂרָאֵל" (מלכים א' ט"ז ח'.) מלך שנתיים ונהרג בשעה שהיה שיכור ע"י עבדו זמרי.

5. בנו של כלב בן יפונה נקרא אלה – (דברי הימים א פרק ד, טו): "וּבְנֵי כָּלֵב בֶּן יְפֻנֶּה עִירוּ אֵלָה וָנָעַם".

מכל הבדיקות הללו משתמע,

שההקשר התנ"כי של השם "אלה" הוא בדרך כלל שם של גברים (אלוף עשיו, מלך ישראל, בנו של כלב), ובאופן כללי ראוי שבת לא תשתמש בשם גברי (אף שהיום יש הרבה בנות שקוראים להן "אלה").

וכן השם "אלה" מובא בהרבה הקשרים שליליים, כעץ מסתור לעבודה זרה, ושמות של אנשים שאינם טובים.

מהסיבות הללו, הייתי מציע שתנסי לחשוב על שם אחר, עם משמעות יותר חיובית.

אך אם את מאוד אוהבת את השם הזה, ורק אותו, תוכלי לומר שאת קרויה על שם העץ היפה "אלה" שנותן הרבה צל, ומתעלמת מכל המשמעויות השליליות שיש סביבו.

בהצלחה רבה

הלל