שיבוט

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 28/11/02 09:00 כג בכסלו התשסג

שאלה

ב"ה

לרב שלום וברכה!!!

אני עושה עבודה בנושא השיבוט והדילמות ביהדות בעקבות נושא זה. אשמח אם תתן לי אינפורמציה בנושא, וגם את דעתך ופסיקתך בנושא.

אם תוכל לשלוח לי אתרים נוספים כדי לעיין בהם אודה לך מאוד.

בתודה ובברכה, רעות אנגל

תשובה

שלום לרעות

ידועים ומפורסמים דברי חז'ל במדרש רבה בראשית פרשה לט פסקה יד :
" ואת הנפש אשר עשו בחרן אמר רבי אלעזר בן זימרא אם מתכנסין כל באי העולם לברוא אפילו יתוש אחד אינן יכולין לזרוק בו נשמה ".

כי הא-לקים ברא ויצר ועשה את האדם בחכמה רבה ואין כח בידי בני אדם לברוא יצור חי .

אמנם חכמי ישראל בראו גולם , אך הגולם - גולם , ולא תבנית אדם לו .

והנה עתה המציאו הנדסה גנטית אשר כמו בכל דבר בהמצאות המתחדשות בעולם יש בו טוב וגם סכנות .

והן ראוי לנו לקבל את ההמצאות בדברים הטובים שבהם ולדחות את הרע .

גם בהנדסה זו תהיה בשורה טובה לרפואה ותהיה בזה ברכה , אך כידוע ההתערבות במין האדם מסוכנת היא וקלוקלת והריהי כלאי - אדם .

יש דברים רבים " אשר ברא א-לקים - על מנת שאנו בני האדם נשכיל - לעשות "

אך יש דברים שהם טבעו של עולם ואדם ואין לנו רשות להתעסק בהם ( ראי ברמב'ן בתחילת פרשת בראשית )

הדברים הטובים והחיוביים ,נקבל אותם בשמחה , ונזכור שכל אדם נברא בדעתו , בצבינו ובקומתו
וכדברי חז'ל במסכת סנהדרין דף לח.:

" להגיד גדולתו של מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא; שאדם טובע כמה מטבעות בחותם אחד - וכולן דומין זה לזה, אבל הקדוש ברוך הוא טובע כל אדם בחותמו של אדם הראשון - ואין אחד מהן דומה לחבירו, שנאמר -איוב ל"ח- תתהפך כחמר חותם ויתיצבו כמו לבוש. ומפני מה אין פרצופיהן דומין זה לזה, שלא יראה אדם דירה נאה ואשה נאה ויאמר שלי היא, שנאמר -איוב ל"ח- וימנע מרשעים אורם וזרוע רמה תשבר. תניא היה רבי מאיר אומר: בשלשה דברים אדם משתנה מחבירו: בקול, במראה, ובדעת. בקול ובמראה - משום ערוה, ובדעת - מפני הגזלנין והחמסנין ".

כמה נאים מעשיו של השם יתברך - אל נתערב במה שאינו לבריאות האדם .
יש לאדם כר נרחב להתעסק בו ולהמציא רפואות ויתרונות , אך אל תזוח דעת האדם ותמיד יזכור כי - יתוש קדמו .
ומי יתן וכל ההמצאות תהיינה למען שמו באהבה אמן .