קדיש

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 25/10/02 12:29 יט בחשון התשסג

שאלה

לכבוד כבוד הרב,

במספר סידורים כתוב באמירת הקדיש:"ויצמח פורקניה ויקרב (נוסח אחר: קץ) משיחה".

בדרך כלל אומרים "ויקרב משיחה" אבל לדעתי הגאולה כבר התחילה (יישוב הארץ, האדמה נותנת פירותיה, וכו') אז האם צריך לומר "קץ משיחה"(כי הגאולה כבר כמעט באה!)?

מצפה לתשובה, גלעד

תשובה

שלום לשואל

לפי המקובלים והנוסח המקובל היום, לא אומרים ויקרב קץ משיחה אלא אומרים ויקרב משיחה. וכידוע כל מנין המילים בקדיש ומנין המילים בתפילה הוא מדוייק ומדוקדק.

אמנם בנוסחאות בעיקר בדפוסי לוורנו ויתכן שבחלק ממנהגי האשכנזים הנוסח שונה, על כל פנים הנוסחה האומרת "ויקרב קץ משיחה", כוונתה להתפלל על קץ הגלות וביאת הגואל, וזה לא משנה מבחינת התחלת הגאולה, הרי ברור שהגאולה התחילה וזה פשוט. ולא כאן המקום לראות איך כל גדולי ישראל התייחסו לתקופה הזאת. למד היטב את ספר "התקופה הגדולה"

כולנו חושבים שאנחנו בהליך מואץ של גאולה ואנו מקווים שהמשיח יבוא היום וזו תהיה הגאולה השלמה. אך בנתיים כל אחד ימשיך במנהגו, העיקר שכולם רוצים מייחלים ומצפים לביאת משיח צדקנו שזהו אחד משלושה עשר העיקרים שבתורה הקדושה: "אני מאמין באמונה שלמה בביאת המשיח ואף על פי שיתמהמה עם כל זה אחכה לו"
יסוד המילה "קץ" הוא בנבואת דניאל שכידוע יש בה רמזים עמוקים ונסתרים לבנין הבית השלישי.
וכך אנו מקדשים את שמו של הקב"ה ואומרים לו, רבונו של עולם, חיש ומהר לגואלנו גאולה שלמה לא ישמע עוד שוד ושבר בגבולנו, ונסו יגון ואנחה ששון ושמחה ימצא בך ונסו הצללים מן הארץ ושני השועלים הזהוב והכסוף יורדו מעל הר הבית ומחבלים בכרמים יסתלקו מן הארץ, הכס יהפוך לכיסא ושם השם הויה ברוך הוא יתגלה במלא תפארתו ואז בעז"ה נשיר שיר חדש על גאולתנו ופדות נפשנו אמן.