קבלה

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 14/03/06 02:32 יד באדר התשסו

שאלה

האם מותר ללמוד קבלה?

מה זה בעצם קבלה, אני רק יודעת שזה תורת הנסתר- אם אפשר לפרט מה זה אומר.

תשובה

תורת ישראל מורכבת מכמה רבדים אשר משלימים זה את זה. כל רובד הוא עמוק יותר מקודמו והוא שופך אור להבנה מעמיקה יותר של הרובד הקודם לו. דוגמא לדבר הוא היחס שבין התורה שבכתב לבין התורה שבע"פ. התורה שבכתב מקצרת וכותבת עקרונות בלבד ואילו התורה שבעל פה מביאה את העקרונות האלו לידי מימוש בחיי המעשה. למשל בתורה כתוב 'בסוכות תשבו שבעת ימים' אך לא כתוב מהי אותה סוכה וממה היא מורכבת. רק בתורה שבעל פה למדונו חז"ל שהסוכה מורכבת מדפנות וסכך, שהסכך עשוי מדבר שגידולו מן הארץ, מדבר שאינו מקבל טומאה וכו'.
כך הוא גם היחס שבין תורת הנגלה לבין תורת הסוד. תורת הסוד היא הרובד העמוק יותר של התורה הגלויה וגם אותה קבל משה בהר סיני. אולם מכיון שפירוש זה עמוק מאוד, ולמי שאינו בקיא ובעל היקף בתורה קשה להבין תורה זו, העיסוק בה לא היה נחלת הכלל. איש חסר ידע נרחב בתורה שילמד את חכמת הסוד יכול להסיק מסקנות בלתי נכונות ואף הרסניות הנוגדות לחלוטין את דרכה של תורה. אחת הסיבות שגרמו לשבתי צבי [שהיה תלמיד חכם גדול] להטעות את העם באמונה שהוא המשיח, היתה עיסוקו הרב בתורת הסוד, ללא הכשרה ראויה לכך.
בעקבות האמור לעיל, תורת הנסתר היתה נלמדת מפה לפה, מרב לתלמידו בחדרי חדרים, ולא היתה נלמדת לכלל. זאת כדי שחכמה זו תעבור רק לידי מי שמסוגל להבין אותה וכן שתהיה לרבו ביקורת על אופן ההבנה של הדברים. זהו גם הטעם ששמה של חכמה זו הוא 'קבלה', דברים שעברו בקבלה מרב לתלמידו.
לאור האמור ברור ומובן מדוע תורת הסוד אינה נחלת הכלל. המציאות כיום, בה יש מכונים ללמודי הקבלה וכל דורש רשאי להכנס אל 'הקודש', היא מציאות פגומה הטומנת בחובה סכנה גדולה וקלקולים רבים. טוב תעשי אם תשמרי על נפשך ותתרחקי ממכונים מעין אלו. דעי שדברים טובים ויקרים אינם זרוקים בחוצות בזול.
אם בכל זאת חשקה נפשך בחבור עמוק יותר אל תורתינו הקדושה, את יכולה לטעום מעט מיסודותיה של תורת הקבלה ע"י למוד של תורת החסידות. החסידות לקחה הרבה מושגים בקבלה ונסתה לפשט אותם בכדי שיהיו מובנים לאנשים פשוטים. גם תורת הרב קוק מבוססת ברובה על חכמת הנסתר, אם תזכי ללמוד את דבריו הקדושים ולהבין אותם [דרך ספרים של הרב פילבר וכדומה] תזכי לטעום קצת מן הים הגדול והעמוק של תורת הנסתר, בהצלחה.
בברכה,
צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון
karnei_shomron@intermail.co.il