צבא והדלקת נרות בחנוכה

חדשות כיפה צוות רבני ישיבת הגולן 24/10/19 16:01 כה בתשרי התשפ

שאלה

הדלקת נרות חנוכה

חובת ההדלקה על מי מוטלת, ואיפה?

שלום וברכה,

חנוכה קרב אוטוטו וברצוני לקבל תשובה לגבי חיוב הדלקת נרות בחג החנוכה.

אדם ששט באונייה ומפליג מרחק של שבוע ימים (בזמן חג החנוכה),

או, אדם שנמצא כרגע בטיסה בלילה

האם מוטלת עליו החובה להדליק נרות חנוכה (בכלל?) בעוד שכאשר שאר בני משפחתו נמצאים בביתם בארץ?

אם כן אז מוטלת עליו החובה להדליק נרות חנוכה, אבל האם בשעת ברכתו יכול להוציא את שאר בני משפחתו כשהם נמצאים במקום אחר? (לא בדיוק)

אדם שנמצא כעת במילואים האם יכול להדליק נרות חנוכה בבסיס?

אם כן - איך יצאו יד"ח הדלקת נרות חנוכה שאר בני המשפחה

אפשר לשאול הפוך האם בני משפחתו יכולים להוציא אותו ידי חובה ובכך לפטור אותו מההדלקה?

והאם דומה עניין הדלקת נרות חנוכה לעניין הדלקת נרות שבת?

האם מחוייב חייל המשרת בבסיס להדליק נרות שבת?

כי כאשר אדם (גבר) כשנמצא בביתו ללא אישה שיכולה להדליק בשבילו נרות שבת הוא מחוייב להדליק!!!

ופה בעניין חנוכה ה"גבר" כביכול מצווה עליו לברך יותר מאשר שאישה תברך על הדלקת נרות חנוכה.

ולעניינו חייל בשירות חובה המשרת כעת בבסיס מסויים בארץ, האם מוטלת עליו החובה להדליק נר חנוכה? אם כן.. על כל חייל וחייל המשרת בבסיס חובה עליו להדליק נר חנוכה?

אם לא - האם משפחתו, הוריו, יכולים לפטור אותו מהדלקת נר חנוכה?

"נר איש וביתו"

חייל שכרגע נמצא בשמירות והוא חייל בודד מה יעשה? / בשעת מלחמה או מבצע צבאי חובה עליו ההדלקה?

האם הנפק"מ מכך שאחד מברך בבסיס על הדלקת נר של חנוכה פוטר את כל הנוכחים איתו יד"ח ההדלקה?

ספרדים, אשכנזים? - יש הבדל?

מצווה זו אינה מצווה התלויה בארץ, ולכן בארה"ב אני מחוייב בהדלקת נר חנוכה?

תשובה

שלום.

נר חנוכה אפשר להדליק ולהוציא י"ח גם כשאתה לא רואה כלל את הנר . לכן אם אתה במילואים או בטיסה אתה יכול לבקש מבני ביתך שידליקו בשבילך ויוציאו אותך י"ח גם כשאתה כלל לא בבית . אבל אתה שאינך נמצא בבית לא תדליק בשביל אנשי הבית.

לגבי טיסה למקום רחוק יש לבדוק את ענין הימים שהרי יתכן שיש מצב שאתה נמצא במקום שעוד לא חייבים להדליק בו

לגבי נר שבת כאן יש ענין שאדם יהיה במקום שיש בו נר שהודלק לכבוד שבת. וכן שידליק נר לשבת .

לכן אם אדם נמצא במקום שיש נר שהודלק לכבוד שבת ומדליקים עליו בביתו, הוא אינו חייב להדליק נר לשבת . אבל אם הוא נמצא במקום שאין נר אז אע"פ שמדליקים עליו בביתו הוא חייב להדליק.

לכן אם אתה נמצא במילואים ואשתך מדליקה נר בבית ובמילואים אף אחד לא מדליק אתה צריך להדליק.