סרטון שצולם בשבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 11/09/16 23:40 ח באלול התשעו

שאלה

שלום וברכה,

רציתי לשאול האם מותר לי לצפות ביום חול בסרטון שצולם בשבת והועלה לדף האינטרנט. תוכן הסרטון הוא הופעה שבה שרה ילדה קטנה.

אשמח לנימוק.

תודה רבה.

תשובה

לשואלת שלום
שאלה זו מורכבת מכמה שיקולים, ואותם אפרט.
ראשית, אם המשתתפים בחילול השבת הם גויים - הדבר מותר (ואם הגוי עשה במיוחד בשביל היהודי – יש להמתין במוצאי שבת את הזמן הדרוש בשביל לעשות כזאת מלאכה, אך זה לא המקרה).
במידה ומדובר ביהודים, להלן מספר עקרונות:
א. יהודי שחילל שבת במזיד לעצמו – אסור לו להנות מהמעשה לעולם. אחרים מותרים בהנאה מן המעשה במוצאי שבת.
הסיבה לכך מובאת בפוסקים, לפיה מותר משום שאין חשש שיאמרו ליהודי לעשות מלאכה בשבת כמו שיש חשש שיאמרו כן לנכרי.
ב. מובן מסיבת ההיתר, שאם יהודי חילוני רגיל לעשות מלאכה בשבת עבור אחרים, גם במוצאי שבת אסור לכל מי שעשה עבורם את המלאכה ליהנות ממלאכתו. כי רק כאשר המלאכה נעשית באקראי, מותר לאחרים ליהנות ממנה במוצאי שבת, שאין לחשוש שיבקשו מיהודי לחלל שבת כדי ליהנות ממלאכתו במוצאי שבת. אבל כאשר הוא רגיל בכך, אסור ליהנות ממלאכתו לעולם.
וכך כתב הרב אליעזר מלמד שליט"א: "אסור לצפות במוצאי שבת במשחקי ספורט או אירועים אחרים שצולמו בשבת על ידי יהודים, שהואיל והצילום נעשה תוך חילול שבת במזיד [עבור הצופים] שיראום במוצאי שבת, אסור להם ליהנות מחילול השבת".
והוסיף הרב שמואל אליהו שליט"א: "היום שהעושים מלאכה הם יהודים שעושים זאת בשבילך. היום שהעיסוק והמשכורות היא בעיקר לפי הצפיה. ככל שעולה רמת הצפיה כך עולה רמת העיסוק. ובמקרה זה בשבת. הצפיה שלך גורמת להם יותר חילול שבת".
לסיכום: אין לצפות במוצאי השבת בדברים שצולמו בשבת על ידי יהודים.
(שו"ע שיח, א | (אור לציון חלק ב ל, א | ילקוט יוסף שיח, ו ; שיח, עא-עו | ארחות שבת כה, ח | פניני הלכה שבת כו, ז)
נישא תפילה לחיזוק שמירת השבת בעם ישראל, ונזכה כל העם לקיים דברי הרמב"ן "השומר שבת מעיד על מעשה בראשית ומודה במצות אנכי".