משמעות המילה ''רצה והחליצנו''

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 20/07/03 07:27 כ בתמוז התשסג

שאלה

שלום לרב.

רציתי לברר מה פירוש המילה "החליצנו"

בברכה

יצחק.

תשובה

שלום רב.
כתוב בויקרא רבה (פרשה לד', טז'):
'ועצמותיך יחליץ (ישעיה פרק נח' פס' יא') [יחליץ כאן ארבע משמעויות]: ישמוט [יסלק, יפרוק], יזין [יחמש, יחזק], ישזיב [יציל, ימלט] ויניח [יתן מנוחה ומרגוע]... ויניח מכאן קבעו חכמים לומר "רצה והחליצנו בשבת [כלומר: והחליצנו - והרגיענו, והניחנו]'

וכמו כן בעץ יוסף על "רצה והחליצנו" מביא מדרש זה ומסביר בסופו: "...והטעם שע"י זכות השבת שישמרו ישראל כראוי יהיו נגאלין ונשמטין מן הגלות ויעלו לארץ מזוינים ומזורזים בחלוץ עצמות."

בברכה,
צבי קוסטינר.