מחשב בשבת

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 12/12/02 12:32 ז בטבת התשסג

שאלה

אם יש לי מחשב בעייתי שקשה להדליקו, אני יכול להשאיר אותו דלוק כל השבת? (והדלקתי אותו לפני השבת)

צור

תשובה

להלכה נפסק שאיננו מצוים על "שביתת כלים" בשבת (ראה מסכת שבת דף י"ח)
וכן מבואר בשולחן ערוך או"ח סימן רמ"ו:
"שאין אנו מצווים על שביתת כלים"
ולכן למשל כתב השולחן ערוך בסימן רנ"ב סעיף ה':
שמותר "לתת מוגמר תחת הכלים והם מתגמרים מאליהם כל השבת – דאין אדם מצווה על שביתת כלים"
כלומר היו שמים בשמים בכלי מיוחד עם גחלים וזה היה מפיץ ריח טוב בשבת בבית וזה מותר לשים ביום שישי לפני שבת.
ועצם השימוש שלנו בפלטה ששמנו לפני שבת ובחמים של שבת ושעון שבת – כל זאת מותר לנו בגלל שאין "שביתת כלים" אבל אם היה, היו כל אלו אסורים.
אלא שיש דברים שאסור להשאיר אותם משום "משמיע קול" ראה שם בדברי הרמ"א.
לכן אם תשאיר מחשב מופעל בשבת ודלוק או פלאפון בהטענה – אין בכל בעיה.
אלא!
יש שני דברים שעליך לוודא מראש:
א. אם המחשב שלך "מרעיש" זו יכולה להיות בעיה שזה בגדר "אוושא מילתא" ודומה ל"עובדין דחול".
ב. כמובן שעליך לשים את המחשב בפינה שלא תטעה חלילה בשבת מתוך שכחה ובטעות תפתח אותו בשבת, לכן עליך לשים כיסוי מיוחד כדי להמנע חס ושלום משימוש בו.
ובשני תנאים אלו תזהר, לפני שאתה מטעינו או משאירו דלוק מיום שישי
בברכה והצלחה.