לשון הרע ותפילה

חדשות כיפה רבני מעייני הישועה 08/05/14 11:09 ח באייר התשעד

שאלה

שלום רב,

יש לי חברה שבשיחות בינינו מרכלת לא מעט. אני משמשת לה לעיתים קרובות אוזן קשבת. אינני יודעת איך להפסיק אותה בלי לפגוע בה, אני מודה שלפעמים אני מוצאת (לצערי) שחלק מהרכילות גם מעניינת, אבל אחר כך אני מרגישה רע עם עצמי ומבינה כמה שזה מיותר.

האם יש חיים ללא ריכולים ולשון הרע? שמתי לב שכולם סביבי מדברים איש על רעהו...איך מפסיקים את זה ובכל זאת נשארים חלק מהסביבה הקרובה?

תשובה

שלום,

את צריכה ללמוד לחלק בין חשיבות היות אוזן קשבת, לבין מתן לגיטימציה לרכילות על ידי שיתוף פעולה שלך עם הדוברת.
אם באמת מדובר באשה עם מצוקה שחייבת לשתף, ואת הכתובת המתאימה, אפשר לבקש לדבר בלי הזכרת שמות ולצמצם למינימום כל אפשרות שתגלי על מי מדובר.
לעומת זאת, אם רצונה הוא הוצאת קיטור על אנשים אחרים שמרגיזים אותה, היא דווקא מאוד תרצה לפרסם על מי מדובר, אז ודאי אסור לך לשמוע, גם אם היא תיפגע מזה. נכון שזה לא נעים, ונכון שהדבר גורם לפעמים להוציא אותנו ממעגלים חברתיים מסוימים, אך אין רצוננו להשתייך להווי חברתי שיש בו זריקת בוץ הדדית אחת לשניה. אם תעמדי על עקרונותייך, ילמדו אחרים לכבד זאת, ואף תעזרי גם להם להשתפר.

בהצלחה.