לוטו ומפעל הפיס

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 21/10/02 16:25 טו בחשון התשסג

שאלה

לרב יוסף אלנקווה

שלומות ואור

מה דינם של לוטו וכרטיסי מפעל הפיס

האם מותר לקנותם ("להמר" בהם) משום שמשלמים מראש או שמא אסור משום משחק בקוביא ?

אבקשך, אם אפשר, לצרף מקורות.

האם יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים? (אני ספרדי)

תודה רבה

בברכת התורה

מיכאל

תשובה

שלום לשואל
שבת קודש ניתנה לעם ישראל לעונג ומנוחה וביום הזה נס יגון ואנחה.
ופשוט שאין שום היתר לקנות כרטיס של הטוטו שהוא יונק ומחובר לחילול שבת המוני השם ירחם.
אתה שואל האם מותר לקנות כרטיסים אחרים שאינם קשורים לחילול שבת אולם יש פה משהו כמו גזל או אבק גזל, שעל זה אמרה הגמרא בסנהדרין שישנם כמה פסולי עדות ובכללם "משחק בקוביא" וזהו איסור חמור.
אולם, אף שיש מי שסובר לאסור קניית כרטיס כזה כיוון שזו אסמכתא ואסמכתא איננה קונה, הרי היום כל הישיבות מסתמכות על ההיתר הזה וכאשר הן מבקשות ממך לקנות כרטיס של הגרלה למען הישיבה גם שם לכאורה זה אותו דבר.
אלא, שכאשר זה נעשה במקום שהכספים עוברים ללימוד תורה ועשיית מצוות הרי זה מותר ולמעשה גם מפעל הפיס מעביר כספים רבים למוסדות בריאות חינוך ומוסדות ציבור, למען זקנים, למען ילדים וכדומה. ועל כן קניית כרטיס כזה היא כאילו שאתה מראש אומר שאתה תורם את כספך לישיבה או לצרכי רבים וממילא אם הרווחת הרווחת ואם לאו זיכית לבבך ולא לריק.

אך רציתי שתדע, שמעבר לויכוח ההלכתי שהובא בשו"תים בדור האחרון, יש גם צד נוסף אמוני. יש האומרים בטח בה' והוא יכלכלך שאל תזדקק לכרטיסי הגרלה אלא פרנסתך הקצובה לך משמיים תגיע אליך כמו שנגזר במרומים.
בנוסף לכך עלי לציין שיש אנשים רבים המתמכרים להגרלות וזה בודאי דבר חמור ביותר. שומר נפשו ירחק מהם.
ראה בשו"ת אגרות משה או"ח חלק ד' סימן ע"ו
ראה גם בשו"ת ישכיל עבדי חלק ח' סימן ה'