להבין קצת לעומק

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 14/03/11 21:26 ח באדר ב'

שאלה

מה זה אומר לא תשא את שם ה' אלקיך לשוא, כי לא ינקה ה' את אשר ישא את שמו לשוא

מה זה אומר ? אם מישהו אמר את שמו לשווא אפילו ילד ? מה אומר לשווא נגיד בכך וכך שאני הולך לשם או בכך וכך שהיביאו לך או משהו ואם מי שהוא אמר למשל זה ניקרא שמו לשווא ומה זה אומר לא ינקה ?

תשובה

שלום!

איסור לא תשא מפורש ע"י חז"ל כאיסור להישבע בשמו של הקב"ה לשוא. שבועת שוא היא שבועה שברור שהיא איננה נכונה.
האיסור להישבע בשם ה' לשוא הוא איסור חמור מפני שהאדם העובר עליו משתמש בשם ה' שבו הוא מתגלה בעולם לשם מטרות של שוא ושקר, ובכך הוא מחלל את השם ומבזה את הקב"ה ואת האופן שבו הוא מתגלה בעולם. על כן אומרת עליו התורה שדינו קשה במיוחד והרמב"ן בפירושו על אתר אף משווה אותו לעבודה זרה.

אכן, ישנו גם איסור לומר את שם ה' לשוא ולבטלה, והוא חלק ממצווה רחבה יותר של יראת ה' הנלמדת מהפסוק 'את ה' אלקיך תירא' (דברים פרק ו'), כאשר חלק מיראת ה' מתבטאת בכך שאיננו מוציאים את שמו לבטלה, כגון בברכה שאינה צריכה או סתם בלי משמעות.

על כן, משני הטעמים הללו, יש להיזהר שלא להשתמש בשם ה' באופן זול ובלא מחשבה וכוונה, וכל שכן שלא במסגרת שבועה או התחייבות.

לגבי ילדים קטנים, כמובן שאין הם חייבים על עבירות מתחת לגיל מצוות, אך מצווה היא לחנך אותם באותה הדרך.

כל טוב
יאיר