לדבר על אלוקים

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 06/10/02 12:05 ל בתשרי התשסג

שאלה

שלום רב

מאיזה גיל לדעת הרב צריכים לדבר עם הילד על אלוקים ? לחכות שהילד ידבר על זה בעצמו ?

תשובה

שלום לשואלת .

בבית יהודי שם אלקים נזכר כל הזמן , בברכות בתפילות , בביטויי ' בעזרת השם' , 'אם ירצה השם ' ועוד.
ילד יהודי נולד למציאות של שם שמים השגור בפי בני ביתו .
גם בהריון האם מתפללת ומזכירה שם שמים - והעובר חי במציאות הזאת ,.
וביניקתו , את מברכת שהכל ושותה והוא שומע .
ולא בכדי האם עיקרו של בית , כי החמין והשמן שסכה האם את התינוק שלובים הם באמונה בהשם ובשם שמים .
וכאשר את שרה לו שירי ערש , את האלקים את מפרסמת אצלו , ואל יקל בעת משקל כי החינוך הזה של האמא לאהבת הקדוש ברוך הוא , הוא יסוד האדם וסודו .
וכן היתה מדתו של אברהם אבינו שקרא ופרסם שם השם א-ל עולם , והקנהו לקדוש ברוך הוא בפי הבריות .
ויוסף הצדיק הרגיל גם כן להזכיר שם שמים על כל דבר וענין .

לכן אינני חושב שיש גיל מסוים שאז מתחילים לדבר על השם .
אלא שאולי כוונתך היא , מתי צריכים ללמד אותו את האמונה בהשם .
הרב קוק עליו השלום אומר שיש חינוך סגולי , ותחילתו מזמן בנין הבית וההריון , חינוך הרגלי , מזמן הלידה , וחינוך הגיוני , לפי שכלו של הילד.
והנה מצאנו בהלכה שכאשר הילד לומד לדבר אביו מלמדו ' שמע ישראל ' ו' תורה צוה לנו משה '.
תארי לעצמך שהילד מתחיל להגיד א-ב-א א-מ-א , ואבא אומר לו רק רגע יש אבא גדול - ה' אלקינו .
זה נקרא לדבר על אלקים .
והילד ישאל , מי זה ? איפה הוא ? רוצה לראות אותו ? ועוד אלף ואחת שאלות תמימות ומתוקות של ילדים .
ובשלב הבא ילמדו אותו ' מודה ' וברוך אתה ושאר ברכות ותפילות .
ומגיל לגיל , יגדל הילד ויפרח ואביו ילמדהו חומש ומשנה , עד כי יגדל הלוך וגדול ויהא לבן חיל .
אלקים הוא מעל הזמן - גם בענין חינוכו .
בהצלחה רבה ,
בזה ובבאים אחריו .