כניסת שבת

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 10/10/19 13:15 יא בתשרי התשפ

שאלה

שלום לרב

לאחרונה נתקלתנו בכמה דברים שגרמו לנו לתהות על התנהלותנו נוכח זמני כניסת השבת.

עד כה הקפדנו להדליק נרות במזנים הרשומים ולאחר מכן, אשתי, לא עשתה מלאכות אסורות. לאחרונה הבנו שניתן לא לקבל את השבת - למרות ההדלקה - ורק לאחר תפילת מנחה לחדול מפעולות חול.

שאלתנו היא מה המשמעות של זמני הדלקת הנר, עד מתי יכולה האשה שלא לקבל על עצמה את השבת והאם עליה לומר זאת או לעשות פעולה מסוימת המבדילה בין החול לשבת ועד מתי יכול הגבר שלא להכניס את השבת.

כמו כן במוצ"ש, האם כשמגיע זמן צאת השבת פירושו שיצאה השבת ואשתי יכולה לומר "ברוך המבדיל בין קודש לחול (האם לברך בשם ובמלכות)ולעשות פעולות חול או שעליה לחכות להבדלה

תודה

רבה

תשובה

שלום

א.שבת נכנסת בשקיעה. זמן הדלקת הנר היא תוספת שבת שהאשה מקבלת על עצמה. ומרגע שהדליקה, היא מחוייבת באיסורי שבת. אלא אם היא מתנה מראש ואומרת שלא תקבל שבת הפעם בהדלקה. היא והבעל יכולים להכניס שבת עד כמה דקות לפני השקיעה, כדי בכל זאת לקבל תוספת שבת שהיא לחלק מהראשונים דאורייתא.

ב.היא יכולה לומר 'ברוך המבדיל בין קודש לחול', ללא שם ומלכות, ובזה יצאה שבת לעניין מלאכות. אך אינה יכולה לאכול או לשתות (חוץ ממים), עד לאחר ההבדלה על הכוס. וראוי שההבדלה תהיה מאורע משפחתי עם כולם סביב.

שבת שלום