כללי

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 08/03/10 21:21 כב באדר התשע

שאלה

שלום כבוד הרב

כמה שאלות לי לפניך

1.בבוקר אם אני יודע שאני לא יספיק ואני רוצה לצאת לידי חובה זה בסדר מה שאני עושה?

אני קורא שמע עד אמת בזמן שלו בלי התפילין

ואחרי זה שאני מניח תפילין שזה לפעמים יוצא אחרי שעה 09:00 אני חוזר על קריאת שמע שוב

השאלה היא האם אני נושא שם השם לשוא?

כי אני חוזר לקרוא ויוצא שאני קורא פעמיים שמע ופעמיים אני מזכיר שם השם

2.אם אני שותה מים ומיד לאחר מכן אני רוצה לשתות דבר אחר האם אברך שוב כי אני נהנה כרגע ממשהו אחר(לא התכוונתי מלכתחילה לשתות משהו אחר)

3.אני נוטל ומברך על נטילת ידיים רק בבוקר ולפני אוכל ולפני תפילות ?או שיש עוד מצבים?

4.רציתי שתסביר לי ממש ותבאר לי מה עלי לעשות כל יום מתוך הסידור אני מצטט לך:

'לו דברים שאין להם שיעור:הפאה והביכורים והראיון,וגמילות חסדים ותלמוד תורה...כבוד אב ואם ובקור חולים והכנסת אורחים,והבאת שלום בין אדם לחברו,ובין איש לאשתו ותלמוד תורה כנגד כולם

תסביר לי בבקשה מזה אומר בדיוק בשפות פשוטות,כל דבר ודבר מהמשפט

ואיך אני יעשה את זה בצורה פשוטה וטובה?

תביא לי דוגמאות לכל דבר ליום יום כדי שאני יוכל לעשות את זה

חסדים למשל תגיד לי מזה אומר אומר כפשוטו ואיך אני יכול לגמול חסדים ביומיום ?ומה הכוונה לגמול זה לעשות בעצם?

ברכה והצלחה בכל

תשובה

שלום.
1. לכתחילה יש להתפלל את כל התפילה כסדרה, לקרוא עם אחת את קריאת שמע עם תפילין עם ברכותיה. במידה ולעיתים אין הדבר מתאפשר, ניתן לעשות כמו שאתה עושה, אך אין להפוך את הדיעבד ללכתחילה.

2. "מי שברך על פירות שלפניו ואחר כך הביאו לו יותר מאותו המין, או ממין אחר שברכתו כברכת הראשון, אינו צריך לברך (וטוב להיזהר לכתחילה להיות דעתו על כל מה שיביאו לו)" - שו"ע, סימן ר"ו, סעיף ה'.

3. לאחר שישנים באמצע היום מעל חצי שעה יש ליטול ידיים כמו בבוקר אך ללא ברכה. כמו כן, לאחר גזיזת ציפורניים ותספורת יש ליטול לסירוגין בלי ברכה. בנוסף לכך, יש ליטול ידיים לפני אכילת מאכל שאתה טובל במשקה. את פרטי ההלכות תוכל ללמוד בספרי ההלכה למיניהם.

4. את רוב הדברים ניתן לעשות סצורה פשוטה, אך ישנם מצוות שלצערנו לא ניתן לקיימם היום (כמו ביכורים וראיון - עליה לרגל). את שאר המצוות, שרובן בין אדם לחברו בכל רגע אפשר לקיים. בין אם לעצור לפני מעבר חציה לפני אנשים הממתינים לחצות אותו, לקום לפני מבוגר באוטובוס, הכנסת אורחים באה לידי ביטוי לא רק בהבאת חברים הביתה ובאירוח לשבת, אלא אפילו כשנותנים למישהו טרמפ, אז מדליקים בשבילו את המזגן, מציעים משהו לנשנש במידה ויש, מנעימים לו הנסיעה וכו'. אין סוף דוגמות...
הבאת שלום - אם ראית מישהו בכיתה (לא יודע בן כמה אתה...) שהתרגז על המורה או על תלמיד אחר - להסביר, לשכנע, להרגיע וכו' וכו'...
וכנגד כולם בא תלמוד תורה! קביעת עיתים לתורה - להשתדל לקבוע זמן קבוע ביום ללימוד ולא משנה מה ללמוד.
אפשר להמשיך כך על זו הדרך לגבי שאר המצוות המופיעות, ובעז"ה יתקיים בך שתאכל מפירותיהם בעוה"ז והקרן למצוות האלו תהיה שמורה לך לעוה"ב בעז"ה.