יציאת שבת

חדשות כיפה הרב דוד לוי 10/10/19 13:18 יא בתשרי התשפ

שאלה

שלום,

1. למה כניסת שבת היא בשקיעה, אפילו שיש עדיין אור בחוץ, ויציאת שבת היא הרבה אחרי - כשיש חושך גמור?

2. אם השקיעה היא בחמש למשל, ויציאת שבת רשומה בחמש וחצי. אדם שעושה דבר האסור בשבת בחמש ורבע חילל שבת?

תודה רבה!

תשובה

שלום לך

להבנת הענין אסביר שני מושגים -

1. היממה בהלכה, ובפרט באיסורי תורה.

2. חובת תוספת שבת.

1. שקיעה או צאת הכוכבים -

החלפת היום (בכל יום ולא רק בשבת) איננה ידועה לנו אם בשקיעה או בצאת הכוכבים (גם שם יש כמה גישות מתי צאת הכוכבים האם 18 דקות או 90 דקות אחרי השקיעה).

במצוות ובאיסורי תורה אנו מחמירים כשתי הדעות ולכן לענין זה היום (כל יום) מתחיל בשקיעת השמש ומסתיים בצאת הכוכבים של יום המחרת.

שקיעה היא לרוב הדעות השקיעה הנראה מהמקום הגבוה באותה עיר ולכן לפעמים יש הבדל דקות בין הנראה במקומך לבין המקום הגבוה בעירך. וכמובן יש הבדל בין הערים השונות בארץ.

2. יש מצוה בשבת להוסיף מחול על הקודש גם בכניסה וגם ביציאה ולכן מקבלים שבת לפחות 20-40 דקות לפני השקיעה, ומוציאים אותה כזמן הזה לאחר צאת הכוכבים.

העונש על חילול שבת בזמן זה אינו חמור כמו העונש על חילול שבת ביום השבת עצמו.

בברכה דוד לוי