טבילה במקווה - לבנים

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 19/08/18 09:03 ח באלול התשעח

שאלה

הנני אם חד הורית לבן כמעט בן 13 - ברצוני שבני יתחיל לטבול במקוה בימי שישי לכבוד שבת קודש.1.האם המקוה של הגברים זהה במבנה לזה של הנשים.2.איך טובלים גברים וכמה טבילות והאם יש צורך לומר תפילה מיוחדת.3.איך נשמרת הצניעות במקום,לא הייתי מעוניינת שבני יראה גברים ללא לבוש.4.והשאלה הכי גדולה איך מדברים עם ילד על דבר כזה ומכנעים אותו לבצע זאת.(אנו משפחה דתית שלפני כמה שנים התחזקנו יותר,אביו של בני אינו דתי ולא יודע הלכות ולא מעניין אותו)סליחה שאני מציקה לכם לכם בכל פעם שאלה אחרת אך לא נעים לי לשאול אנשים שקרובים אליי,וגם יש דברים שאני לא רוצה שידעו.חזקו ואמצו.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בעזה"י

שלום,

ראשית יש להבין שיש הבדל גדול בין טבילה של נשים לזה של גברים.

נשים נשואות חיבות לטבול במקווה אחת לחודש מצד ההלכה- זה לא רק עניין רוחני נעלה אלא גם ציווי הלכתי.

לכן עליהן למצא מקווה כשר ומתאים.

גברים נהגו לטבול בימי שישי לכבוד שבת או סתם באמצע השבוע כעניין של תוספת רוחנית והטהרות. מכיוון שבאופן טבעי רמת הטהרה והרוחניות של גברים נמוכה יותר מזו של הנשים- הם אינם מחוייבים להטהר על ידי טבילה במקווה אלא עושים זאת (מי שעושה) מרצונו הטוב להוסיף קדושה ואור ולהטהר.

לכן גם המקווה של הגברים אינו חייב להיות מוקפד ומהודר כמו זה של הנשים (במושגים ההלכתיים זה נקרא "מקווה בתקנת עזרא" כלומר הוא טוב לטבילת גברים אבל לא כשר לטבילת מצווה של נשים).

בכל עיר בארץ וברבים מהישובים יש מקווה מיוחד לגברים וכדי למצא את האחד הקרוב למקום מגוריכם.

במקווה בכלל מספיקה טבילה אחת מלאה של כל הגוף כולו, בלי להשאיר אף אצבע בחוץ.

יש שנהגו לטבול יותר פעמים - שוב לא מעיקר הדין.

אני ממליץ על לפחות 2- אחת לנקות את הטומאה והשנייה לקבל קדושה. בשבת אפשר גם להוסיף עוד אחת ללבוש את הלבוש הרוחני המיוחד של שבת...

גברים, שכאמור לא מחויבים כמו נשים, לא צריכים לנקות היטב את כל הגוף ומתחת לצפרניים וכו' כמו שנשים חיבות- אבל מומלץ להתקלח לפני כדי להוריד את הזיעה במקלחת ולא בבריכת המקווה המשותפת.

יש כל מיני תפילות שאפשר להגיד ומופיעים בכל מיני ספריפ- אך אין חובה לאמר תפילה ואין מברכים על טבילה כזאת.

לגבי הצניעות במקוואות: ברוב המקוואות מורידים את הבגדים ונכרכים במגבת עד הכניסה למקווה עצמו וכך גם צריך וראוי לעשות.

יש מקוואות שהגברים מרגישים בנח מדי ומרשים לעצמם לא להקפיד על כך- זה משתנה ממקווה למקווה.

איך משכנעים את הילד?

קודם כל והכי חשוב, לא בכח!!!

טבילה במקווה אמורה להיות חוויה נפלאה, מטהרת ומזככת - אם תעשה בכפייה - זה רק יגרום סלידה ואנטי וחבל...

אפשר להציע לו ללכת, לראות אם אפשר לחבר אותו לגבר אחר שהולך קבוע למקווה כדי שלא יהיה לבד בפעמים הראשונות.

אפשר להסביר לו קצת על המקווה.

על כך שהוא מטהר ומנקה את הבפנים, על כך שהוא מוריד קליפות שחוסמות ונותן חיים כמו מים חיים.

על כך שהוא כמו להכנס לרחם ולהוולד מחדש.

וחשוב לא פחות- יש מקוואות שמתוחזקים היטב. הם משופצים, מהודרים ובעיקר נקיים...

יש מקוואות שאין מי שיתחזק אותם והם מלוכלים יותר ומנוקים לעיתים רחוקות יותר.

מומלץ מאד בפעמים הראשונות לפחות למצא מקווה נקי ומתוחזק- כדי שהפעמים הראשונות יהיו באמת חוויה מרוממת כפי שראוי לטבילה במקווה להיות.

הרבה הצלחה וברכה ושה' ית' ישלח לכם שפע ואור.

אור

צוות ישיבת צפת

אם יש לכם עוד שאלות או רצונות להרחיב אפשר לשלוח לי גם לדוא"ל: or.tzfat@gmail.com

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן