חמאת נכרי

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 26/02/11 22:07 כב באדר א'

שאלה

על ממרח חמאה מדנמרק נכתב שהוא כשר לאוכלי חמאת נכרי אותו דבר נכתב על עוגיות חמאה תוצרת חוץ. לא הצלחתי למצוא מידע מה היא בדיוק חמאת נוכרי והאם זה בסדר להקל ולאכול אותה.

השאלה:

מי פסקו שמותר?

וכן מי פסקו שאסור?

האם יש עניין להחמיר בהתחשב שיש כיום שפע במוצרי מזון שלא חולקים עליהם כלל?

ראוי לציין שאנחנו אשכנזים וכן אוכלים אבקת חלב נוכרי.

תודה!!

תשובה

שלום.

ראשית, סליחה על העיכוב בתשובה.
בעניין חלב עכו''ם וכל מה שיוצא ממנו, בעצם כל מוצרי החלב, כולל חמאה כמובן, כיום, מתחלק לשני נושאים עיקריים.

השו"ע כתב (יו"ד, סימן קט"ו, סעיף א'): "חלב שחלבו עובד כוכבים ואין ישראל רואהו, אסור, שמא עירב בו חלב טמא. היה חולב בביתו וישראל יושב מבחוץ, אם ידוע שאין לו דבר טמא בעדרו, מותר, אפילו אין הישראל יכול לראותו בשעה שהוא חולב. היה לו דבר טמא בעדרו, והישראל יושב מבחוץ והעובד כוכבים חולב לצורך ישראל, אפילו אינו יכול לראותו כשהוא יושב, אם יכול לראותו כשהוא עומד, מותר, שירא שמא יעמוד ויראהו, והוא שיודע שחלב טמא אסור לישראל". מכאן מובן שדין חלב נכרי הוא מחשש שמא יערב בחלב הטהור חלב טמא, ואף אם היהודי אינו רואה את הגוי – מותר, ובתנאי שיכול לראותו, מכיוון שהגוי חושש שהיהודי יגלה אותו, על פי זה הרב פינשטיין מתיר חלב נכרי גם בחו"ל, וגם אם אין שם יהודי כלל, אלא בתנאי שיש שם מצלמות, שאז הגוי מפחד שמא יגלו אותו, יש רבים המתנגדים לפסק זה.

בנוסף הגמרא במסכת בכורות (ה:) מביאה את דין "היוצא מן הטמא – טמא". זהו הדין העיקרי של חלב עכו"ם בימינו.
הבהמות נדרשות לספק הרבה מאוד חלב מדי יום, דבר זה מחליש אותם מאוד ולכן, או אף מכל מיני סיבות אחרות, מתקצר זמן חייהן, אך כדי להאריך את זמנם על פני כדור הארץ ולהוציא מהם את מירב החלב האפשרי, פיתחו כיום ניתוחים המאריכים את חיי הבהמה, אך מה נעשה ומי שחשב על ניתוחים אלו לא התחשב בהלכה, וכאשר מבצעים את הניתוחים, הבהמה נהיית טריפה בוודאות לכל הדעות,ולכן כל החלב שיצא ממנה ולהבא הוא טרף, כאמור מדין "היוצא מן הטמא – טמא" ולכן היודע על מקרה כזה אסור לו לאכול כל דבר שנעשה מחלב אותה הבהמה.
דברים המיוצרים בחו"ל, מלבד חלב הנוכרי שלא השגיח ישראל על הגוי כשחלב, יש את חשש הבהמה הטריפה, שהוא חמור ביותר, המתירים חלב זה מסתמכים על זה שחלב זה הוא ספק נעשה מבהמה טריפה או לא, אך מכיוון שאכילת חלב בהמה טריפה הוא איסור חמור מאוד, ראוי ואף חובה, לענ"ד, להתרחק מחלב זה מאוד.

לעניין החמאה,החשש בה לחלב נכרי שלא השגיח ישראל על החליבה, למרות שיש אוסרים, יש גם רבים המתירים,וזאת מכיוון שחלב בהמה טמאה אינו מתגבן (נהיה מוצק), ולכן אם הגוי יערבב בחלב בהמה טהורה, חלב בהמה טמאה, חלב הבהמה הטהורה יתגבן וחלב הבהמה הטמאה יישאר חלב, מה גם שחלב הבהמה הטמאה, צבעו קצת צהבהב לעומת חלה הבהמה הטהורה, כך שאפשר להבחין בו, אך לדעת האוסרים גם בחלב בהמה טהורה אף פעם לא כל החלב מתגבן אלא חלק נשאר נוזלי (מי חלב), ולכן לא תהיה אפשרות להבחין בין מי החלב של הבהמה הטהורה לבין חלב הבהמה הטמאה. אבל לעניין חלב הבהמה הטריפה, גם החמאה עומדת באותו הספק של החלב ועל כן גם לחמאת חלב נכרי יש לחוש ביותר.

בברכה,
עומר.