זכרון ילדות

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 15/12/02 09:58 י בטבת התשסג

שאלה

לכבוד הרב

לאחרונה מטריד אותי זכרון ילדות,

למען הדיוק זה החל מטריד אותי עקב סיום של קשר רציני שתהיתי אולי יש לזה קשר, אשמח לקבל תשובה,

המקרה אירע לי כשהייתי בכיתה ד' בבי"ס היסודי,

בכיתה ג' למדנו מעורב, ובד' הפרידו אותנו, אחד התלמידים זרק לי טבעת מפלסטיק לתוך התיק עטופה בנייר , כשזה היה כאילו להקניט על זה שזה מטעם תלמיד אחר שכל הזמן צחקו עלינו ,

למיטב זיכרוני כעסתי והתביישתי מזה ולכן זרקתי אותה לפח בחצר בית הספר,

האם יש איזושהיא בעיה עם זה פשוט לאחרונה נזכרתי בזה שוב ושוב, ולכן חשבתי שאולי זה מטריד אותי בגלל איזושהיא סיבה אחרת...

תשובה

שלום לשואלת
אם הבנתי נכון את שאלתך את מספרת שכשהיית ילדה קטנה בכיתה ד' כבת 9-10 זרק לך ילד בתוך מעטפה טבעת ואת בכעסך זרקת את הטבעת ועתה כשהגדלת ונוצר קשר בינך לבין איזה בחור את באה בשאלה האם אולי היו אלו קידושין בילדותך שמעכבים אותך עכשיו מלהתחתן.
ובכן, בהלכה יש התייחסות מפורטת למה שנקרא "קידושי צחוק" ובודאי שלא ראוי ולא רצוי לילדים ולנערים גם יחד לעשות משחק כזה של כאילו מקדשים ומתקדשים.
וראוי שהמורים והמדריכים בתנועות הנוער יותנו לב לכך ואם ישמעו על מקרה שקרה חלילה מיד יספרו לרב ויתייעצו עמו
וזאת למודעי, כיוון שיש הרבה מקרים וכל אחד שונה מחבירו אסור לפסוק הלכה ולדמות מקרה למקרה והנני מבקש מכל מי שקרא או יקרא את התשובה הזאת שאם הוא שמע על מקרה כזה או ישמע אל יחליט ויפסוק חלילה החלטה כזאת או אחרת על פי תשובה זו כי בשאלה כזאת יש להתייחס לכל מקרה לגופו ולפעמים פרט קטן מאוד משנה את ההלכה בין מקרה למקרה.

ולעניינך השואלת
לפי כל כללי ההלכה בהלכות קידושין, מעולם לא נתקדשת במעשה זה לאותו ילד ובודאי ובודאי כשאשר הוא זרק טבעת ואת כעסת וזרקת אותה והבעת בזה את סירובך הנחרץ למשחק זה.
המקרה שאת מציינת הוא כלל לא קשור אפילו לא להגדרה של "קידושי צחוק"
לכן, היי שלמה ורגועה ואין במעשה זה כדי לעכב חלילה את קידושיך בעתיד.
והנני רוצה לומר לך שאף על פי שהתשובה ברורה ופשוטה במקרה שלך העדפתי גם לקבל את תשובתו של מרן הראשון לציון הגאון הרב מרדכי אליהו שליט"א אשר תמך בכך שאין במקרה זה ולא כלום כלפייך
אין לך מה לחשוש בטחי בה' והוא ימציא לך את בן זוגך ועל זאת תתפללי יום וליל בכוונת הלב.
ומי יתן שבימי רצון אלו ימי השובבי"ם תתבשרי ותבשרי בשורות טובות
אגב, אם יש לך חששות כלשהם ואת מרגישה ששידוכין מתבטלים מסיבות בלתי מובנות, חשבי עם עצמך מעט האם קרה לך שהבטחת פעם נישואין למישהו ולא עמדת בהבטחתך.
ואם היה כזה מקרה ולא נפרדתם בריצוי ובהסכמה, מצאי דרך להתנצל בפני אותו אדם שאולי הבטחת לו הבטחה כזאת וזה ודאי יועיל לך כמבואר בגמרא בתענית ממעשה של חולדה ובור.
ושוב, שאי כפייך והתפללי לה' יתברך והוא יושיעך בקרוב אמן.