גמרא על ק''ש

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 18/01/11 20:35 יג בשבט התשעא

שאלה

" אמר רב יהודה ספק צואה בבית מותרת, באשפה אסורה" (ברכות כה ע"א)-מדובר לעניין קריאת שמע, והרי ספק דאורייתא לחומרא?

תשובה

שלום

אין זה ספק שקול, אלא בית חזקתו נקי.

ערוך השולחן אורח חיים סימן עו סעיף יב:
"אמרו חז"ל [כ"ה.] ספק צואה בבית מותרת באשפה אסורה וצ"ל אפילו יש מקום לומר שהוחזק צואה בבית כגון שידוע שתנוקות הולכין שמה לנקביהן אלא שיש ספק אם הוציאו הצואה אם לאו מותר דסתם בית חזקתה שמנקין אותה ובעל כרחך צ"ל כן דאם לא הוחזק צואה בבית מה שייך ספק צואה בבית או אפשר שאין להקל כל כך ואם רק ידוע שקטנים הולכים שמה צריך לדעת בבירור שהוציאו הצואה משם ובאם לאו אסור לקרא ולהתפלל ולברך אלא שיש קטנים ואין ידוע שהולכים שמה דבכה"ג מקרי ספק צואה בבית ומותרת"