גידול חיות

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 05/02/11 21:01 א באדר א'

שאלה

שלום לרב

הייתי רוצה לדעת אם יש בעייה לגדל כלב/חתול/מכרסם בתוך הבית.

מה קורה אם יש בבית ספרי קודש?

תודה.

תשובה

שלום
עייני
https://www.kipa.co.il/ask/show/81779

שם נאמר:

לגבי איסור גידול חיות בבית – ישנה גמרא בבבא קמא טו עמוד ב שאומרת שאסור לגדל כלב רע בבית, וברמב"ם פרק ה מהלכות נזקי ממון הלכה ט פסק: “וכן אסרו חכמים לגדל חזירים בכל מקום, ולא את הכלב אלא אם כן היה קשור בשלשלת, אבל מגדל הוא כלבים בעיר הסמוכה לספר, ביום קושרו ובלילה מתירו, ואמרו חכמים ארור מגדל כלבים וחזירים מפני שהזיקן מרובה ומצוי. ובשולחן ערוך חושן משפט סימן תט סעיף ג: "אסור לגדל כלב רע, אלא אם כן הוא אסור בשלשלאות של ברזל וקשור בהם. ובעיר הסמוכה לספר, מותר לגדלו, וקושרו ביום ומתירו בלילה.” וברמ"א שם: "הגה: וי"א דהשתא שאנו שרוין בין העכו"ם ואומות בכל ענין שרי, ופוק חזי מאי עמא דבר (הגהת אלפסי החדשים). מיהו נראה אם הוא כלב רע, שיש לחוש שיזיק בני אדם, דאסור לגדלו אלא אם כן קשור בשלשלאות של ברזל.” בעיקרון אסור לגדל חיה המזיקה לבני אדם, ובמרוצת הדורות גם לכך היו היתרים. במיוחד אם היה בזה צורך לשם הגנה, היו מתירים אם הכלב קשור, ולפעמים התירו לשחרר אותו בלילה. להלכה נראה לומר שחיות שאינם מזיקות מותר לגדל (ובאחרונים יש שכתבו אם הרווח גדול על ההיזק אז מותר). נראה לי שלגדל בבית אמסטף או רוטיוויילר, אפילו אם הוא קשור זה אסור.
רואי לציין, שע"פ המקובלים אסור לגדל ואולי אפילו להסתכל על חיות טמאות. אך להלכה לא פסקו כך. ישנם מעט קהילות שכן אימצו את דברי הקבלה, למשל נטורי קרתא וחב"ד נהגו שלא לגדל חיות טמאות.
כל טוב,