גיבורים ביד חלשים?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 01/12/02 22:53 כו בכסלו התשסג

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום!

במאמר של הרב אבי וולפיש קראתי: "גבורתם של החשמונאים הנחשבת בתרבות הישרא-לית המודרנית כיום לרעיון המרכזי של חג החנוכה, אינה מובלטת במקורות ההלכה והמסורת", שהרי "מסר גיבורים ביד חלשים" וכו.. הדגש במסורת הוא על חולשתם של החשמונאים בניגוד לחשיבה המודרנית של "הגיבור גוא-ל העם". גם הרמב"ם בהלכות חנוכה ג', א':"וגברו בני חשמונאי הכהנים הגדולים...". בהמשך המאמר מוסבר ששתיקת המקורות אינה נובעת מהתעלמות המסורת מגבורת בית חשמונאים, אלא שפשוט המסורת תופסת את מהות הגבורה בצורה אחרת=הדבקות וכוח המטרה. אם כך, מדוע מלכתחילה נאמר גיבורים ביד חלשים, שהרי המסורת באמת מתי'יחסת לחשמונאים בתור גיבורים (פשוט במהות אחרת של המילה) אז למה לא נכתב עלי'הם גיבורים??

תודה רבה מראש וסליחה על האריכות...

תשובה

שלום לך

מי שקורא בספר המכבים - החשמונאים או ביוסיפון רואה בברור כי בני החשמונאים היו גבורים גם בגבורה של חיילים אמיצים ואלעזר יוכיח .
אולי הרב הכותב מתכוין לומר שגבורתם הגדולה היא התעוזה נגד מלכי וחכמי יווןוהנצחון של הדעת וחכמת ישראל .
אבל פשוט שהיתה שם גבורה גדולה שלושה עשר נגד רבבות כדברי רשי סוף דברים.