בשר וחלב

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 05/12/02 09:30 ל בכסלו התשסג

שאלה

לכבוד הרב, השלום והברכה!

בעניין שאלתי לפני כחודשיים ותשובתו של הרב (אני לא מצפה שהרב יזכור). אינני חושב שהסברתי את עצמי כראוי וע"כ תשובתו של הרב לא כ"כ ענתה לי על שאלתי. שאלתי בעיקרה היתה על דעת הרא"ש בדף ק"ה בחולין. "פירוש, בזמנה שרגיל אדם לסעוד דהיינו מזמן סעודת הבוקר עד זמן סעודת הערב- ופחות משעור זה, אין לאכול גבינה אחר בשר". עפ"י הבנתי הדלה ניתן לומר שמה שאומר הרא"ש בענין הזמן וקביעתו הוא בין סעודה לסעודה, וכמו בימים ההם שבין סעודה לסעודה היה בערך שש שעות (להזכיר- הם אכלו שתי סעודות בלבד כל היום- אחת באיזור השעה 11-12 ואחת לפני השקיעה, לפני שהלכו לישון- בערך שש שעות). השאלה היא האם ניתן לומר שקביעת הזמן היתה תואמת לזמן ההוא וע"כ זה שש שעות, ואילו כיום שיש בין סעודה לסעודה פחות משש שעות- יהיה ניתן לשמור פחות- הרי עפ"י הגמרא וכל הפסיקה צריך לשמור בין סעודה לסעודה- ומכאן אף הגיעה דעת התו"ס לאכול ישר חלב אם מברך- סיום הסעודה.

תשובה

שלום לשואל היקר
סליחה על העיכוב בתשובתי

נדמה לי שהסברתי, השיטה של בין סעודה לסעודה היא קשורה לעיכול.
ואם היום או מחר ינהיגו מנהג שאחרי חצי שעה יאכלו סעודה שניה, אז העיכול ישתנה?
לא!
ולכן קבעו הפוסקים את שש שעות לכל זמן ומצב, מבלי להתחשב במקומות ובארצות.
זהו זמן העיכול של בשר ולפני כן אין לאכול חלב.
בהצלחה