ברכת המזון שלא על לחם

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 23/10/18 16:36 יד בחשון התשעט

שאלה

מתי מברכים ברכת המזון מלבד כאשר אוכלים לחם ?

האם גם אחרי אכילה כדי שביעה של בפה"ע או בפה"א ואולי אפילו שהכל.

כמו כן אם יש לברך ברכת המזון , האם מחויבים בנטילת ידיים ?

ואם כן האם בברכה ?

תשובה

בס"ד

1- אם אוכלים עוגות שברכתם "מזונות" בשיעור 240 גרם מברכים "המוציא" ו"ברכת המזון".

2- יש דעה במשנה שגם על פירות מברכים ברכת המזון אבל הלכה היא שרק על לחם מברכים ברכת המזון.

3- כשמתכוונים לאכול מזונות בשיעור הנ"ל צריך נטילת ידים עם ברכה.

4- מה הם “מזונות” אפויים? כל שנאפה בתנור, או שנתבשל במחבת במעט שמן כדי שלא ידבק המאפה, או עוגה שנתבשלה בסיר פלא.

5- האוכל “מזונות” מבושלים כגון: אטריות, מקרונים וכו' או “מזונות” מטוגנים בשמן עמוק כגון: סופגניות, סמבוסק וכו' - אפילו אם אכל מעל 240 גרם מברך "מזונות" ו"על המחיה".

6- מזונות שנאפו ואחר כל בושלו, או “מזונות” שבושלו ואחר כך נאפו, (כגון קוגל) ספק אם דינם כמזונות אפויים, או כמזונות מבושלים. ירא שמים לא יאכל ממזונות אלו מעל 173 גרם, או שיאכלם בתוך הסעודה.

7- יש דעה שגם על 173 גרם עוגות מברכים המוציא וברכת המזון לכן לכתחילה לא יאכל “מזונות” אפויים בשיעור שבין 230 - 173 גרם , כדי שלא יכנס לספק ברכת המזון.

8- אם מתחילה היתה דעתו לאכול “מזונות” אפויים פחות מ173- גרם, ונמשך באכילתו ואכל מעל 230 גרם - יברך לבסוף ברכת המזון למרות שבירך בתחילה “מזונות” - וטוב להימנע ממקרה זה.