ברכת הגומל

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 12/05/14 12:53 יב באייר התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב,

לפני כשבועיים ניצל בעלי בסיעתא דשמייא ממקרה שיכול היה להסתיים בתאונת עבודה קשה ומצערת, אם לא משהו קשה יותר....

ביקשתי ממנו שיאמר את ברכת הגומל בבית הכנסת, אולם מאחר שאחרי בירורים מול ביה"כ נאמר לו שהוא צריך להגיע ביום שבת בבוקר/בצהרים, הוא סרב להגיע במיוחד ופטר את הענין.

אמנם בעלי הולך לבי"כ בימי שישי בערב, אבל הוא אדם חילוני ויש דברים שהוא לא מוכן לקבל/להבין.

חשוב לי מאוד שבכל זאת תיאמר הברכה, גם אם מישהו אחר יאמר במקומו. האם קיימת אפשרות כזו? אם כן, האם זה חייב להאמר ביום שבת בצהרים?

תודה.

תשובה

בס"ד

שלום רב.

נוהגים לברך את ברכת הגומל כאשר מוציאים ספר תורה. (שולחן ערוך או"ח ריט',ג)

את ספר התורה מוציאים בתפילת שחרית כל יום שני וחמישי בשבוע, וכן בשחרית של שבת ובמנחה של שבת, בראש חודש וחגים... וכו'..

את ברכת הגומל- חייב האדם לברך בעצמו.

חכמים הזכירו בדבריהם (ברכות נד',ב) 4 שצריכים להודות ולברך הגומל: יורדי הים, הולכי מדבריות, חולה שנתרפא, אסיר שהשתחרר.

נחלקו הפוסקים לגבי מי שניצל מסכנה או תאונה אם צריך לברך הגומל.

למעשה למנהג הספרדים: צריך לברך בלי שם ומלכות (מרן רבנו יוסף חיים זי"א בבן איש חי שנה א פרשת עקב אות י), דהיינו צריך לומר: "ברוך אתה (ולחשוב במחשבתו: ה' אלוהינו מלך העולם) הגומל לחייבים טובות שגמלני כל טוב.

ולמנהג האשכנזים - מברכים בשם ומלכות (משנה ברורה סימן ריט ס"ק לב)

בברכה