ברית ופדיון

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 13/12/09 09:57 כו בכסלו התשע

שאלה

מדוע בברית מילה אין ספק והמוהל מברך בנוסף לברכתו של האב ואילו בפדיון הבן הכהן אינו מברך כלל והאב מברך את שתי הברכות וזאת על אף שהכהן שותף פעיל לפדיון כמו המוהל בברית ?מה הנפקא מינה ביניהם במובן של השותפות בעשיה ומדוע אין צורך / חובה בברכת הכהן על הפדיון כמו המוהל במילה ??

תשובה

שלום וחנוכה שמח!
בברית מילה המוהל הוא שליח של האבא למול, הוא עושה את מעשה המצווה ומברך כמו כל מי שמקיים מצווה.
בפדיון הבן האבא הוא שעושה את מעשה המצווה. הכהן אינו שליח בקיום המצווה אלא הוא האדם שממנו פודה האב את בנו. לכן האב הוא המברך. יש מחלוקת אם האב יכול למנות שליח לפדות את בנו. לפי הפוסקים שהאב יכול למנות שליח, השליח הוא המברך, ממש כמו בברית מילה. בברית תיקנו חכמים ברכה נוספת שאותה מברך האבא בכל מקרה, גם כאשר הוא ממנה שליח (המוהל) למעשה המילה.