בחירות חופשיות

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 08/12/09 21:54 כא בכסלו התשע

שאלה

שלום הרב, השאלה שלי היא :

אם כל הבחירות בעולם הן בחירות חופשיות, אז מה ההשפעה של הקב"ה על העולם חוץ מניסים גלויים?

תשובה

שבוע טוב!
מעשיהם של בני האדם נתונים לבחירה חופשית.
הרבה מאוד דברים בעולם אינם מעשים של בני אדם אלא מקרים שקורים לבני אדם או לאו דווקא לבני אדם, ובהם אין בחירה חופשית.
אפשר לתת דוגמאות רבות רבות, אסתפק בבודדות: גובהו של אדם, ירידת גשם, חוק הגרוויטציה - מייצגים סוגי דברים שאינם נתונים לבחירה חופשית.
המשנה אומרת "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים". מסביר הרמב"ם: תחת הכותרת "יראת שמים" נכנסות כל הפעולות שאדם עושה אותן, ותחת הכותרת "הכל" נכנסים כל הדברים האחרים.
גם עצם האפשרות של אדם לבחור מה לעשות היא תוצאה של השפעה של הקב"ה על העולם.
נושא זה רחב ביותר. אני מקווה שעניתי לשאלה כפי שנשאלה.