בדיקת חמץ בפסח

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/03/16 23:21 יט באדר ב'

שאלה

שלום לכב' הרב,

יש לי 3 שאלות לגבי חג הפסח:

1. בבוקר ערב פסח, במידה ושרפתי את החמץ עוד לפני זמן איסור אכילת חמץ, האם אני יכול לאכול חמץ אחר כך?

2. כידוע בבדיקת חמץ בערב שלפני, אסור לדבר אחר הברכה ועד סיום הבדיקה. אז לגבי מכונית, צריך לבדוק אותה לאחר סיום הבדיקה בבית או לרדת לבדוק שם ואז לחזור לבית ולהגיד את הביטול?

3. כשעושים בליל הסדר את 16 השפיכות מכוס היין (עשרת המכות וכו'..), מה עושים לאחר מכן עם הכוס, היין והכלי שאליו שפכנו? (אני מכיר בענין זה מנהגים כמו שאסור להסתכל על היין בזמן ששופכים אותו ושצריך לזרוק את הכוס והיין באסלה/מחוץ לבית. וכאלה שנוהגים לבקש בקשות לפני ששופכים את היין באסלה. האם יש יסוד למנהגים אלו?)

תודה וחג שמח!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. מיד לאחר שריפת החמץ אומרים "כל חמירא וחמיעא..." כלומר ביטול כל חמץ שנשאר. אי אפשר לומר את הביטול ולהמשיך ולהנות מהחמץ.

2. ראוי להגיד את הביטול של הערב לאחר בדיקת החמץ בכל מקום גם באוטו.

3. חפשתי מנהגים הקשורים לשפיכת היין ומצאתי שני תיאורים:
א. בכמה מקומות בקהלות לוב היו שומרים את היין שנשפך ובנות רווקות היו שוטפות בו את רגליהן, וקבלה מאבותיהם שהוא סגולה למצא בו זיווג [נחלת אבות עמ' עט].

ב. תיאור הסדר של הרבי מחב"ד: "בהגדה כתוב שהשפיכה צריכה להיות לתוך כלי שבור, אך אני ראיתי שהיתה צלחת רגילה (אם כי שייתכן שהיה בה סדק דק כלשהו)".

תזכו בעז"ה לפסח כשר ושמח