תשובה על לקיחת ממון ממישהו

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/09/20 18:47 כ באלול התשפ

שאלה

קראתי כתבה "שכחתי ממי גנבתי, מה לעשות?"

https://www.inn.co.il/Articles/Article.aspx/17900

רציתי לדעת אם תוכל להסביר לי במילים יותר פשוטות מה עלי לעשות במקרה כזה.

1) זוכרת ממי לא זוכרת כמה

רשמו "צריך לתת סכום כסף מספיק גדול עד שיצא הספק מלבו"

מה המובן של "הספק מליבו" ?

2) אם זה מההורים - ולא ידוע הסכום אפשר פשוט לבקש סליחה אם אני יודעת שלא יקחו את הכסף גם אם אני זוכרת את הסכום?

3) רשמו " מומלץ לגנב לתת את התרומה למקום בו לדעתו יש סיכוי שהנגנב ייהנה מהתרומה"

אם איני יודעת את התשובה לזה לאן אני אמורה לתת את התרומה

תשובה

שלום וברכה

ראשית, להתמלא גם בשמחה. על כך שאת מתקנת. על כך שאת מבקשת לכבס כתם ולהיות צחורה. זו זכות גדולה.

לשאלותייך:

א. ״יצא הספק מלבו״, פירושו של דבר שאת מפסיקה לחשוש שמא לא החזרת מספיק. אין לך עוד ספק שבוודאי החזרת לפחות את הסכום שלקחת.

ב. בוודאי. אם הנגזל מוחל, ואת ריצית אותו, ולא הסתרת, ופייסת אותו – החובה של השבת הכסף נמחלה על ידיו.

ג. את לא צריכה לדעת בוודאות האם ייהנו מהתרומה שלך או לא. זו הערכה כללית. למשל, אם מי שלקחת ממנו הולך לבית הכנסת, ואת קנית סידורים לבית הכנסת; או אם הוא הולך לספריה הציבורית, ואת הצעת להם לקנות כמה ספרים וכדו׳ – זה הכיוון.

כל טוב ושנה טובה ומתחדשת