תפילין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/02/19 21:42 יב באדר א'

שאלה

הרב שרלו שלום,

אני בן ישיבה לשעבר, שהתרחק... בין המצוות שעם הזמן הפסקתי לקיים נמצאת הנחת תפילין.

לאחרונה אני מוצא בי מדי פעם רצון להניח תפילין, אך קשה לי לחזור ולהתחייב להנחת תפילין באופן קבוע. אומר את האמת - זה לא מספיק חשוב לי כדי לשנות סדרי בראשית. מדובר על רצון כללי לחזור ולהתקרב למצוות שזנחתי עם הזמן, אבל אחת הסיבות שמלכתחילה ההקפדה עליהן התמסמסה היא שאני לא מרגיש מספיק מחובר או מחויב לנושא. ניסיון לחזור למקום הזה, המחויב לגמרי, רק ירחיק אותי משם מחדש ואין בי רצון להתכחש לחלק משמעותי באישיות שלי ובמה שמעצב את מי שאני גם היום.

הנקודה הבעייתית היא שכאשר הרצון להניח תפילין עולה, לא תמיד יש לי זמן לעשות את זה מכיוון שהלו"ז שלי לא בנוי באופן כזה שהנחת תפילין היא חלק ממנו.

זכור לי מהזמן שלמדתי בישיבה שהאיסור להניח תפילין הוא שמא יירדם בהן, ומכיוון שאני בכל מקרה הולך לישון בשעות מאוחרות לרוב, אשמח לשמוע האם לדעתך מותר לי להניח תפילין - אפילו רק לפרק זמן קצר של 5 דקות, או 10, שאולי יספיק לי גם כדי להתפלל איתן - בשעות הערב, כאשר אני בטוח שלא אירדם?

תשובה

שלום וברכה

איני יודע מה התשובה הנכונה לשאלה זו, שכן מלכתחילה מדובר בה בדבר מה שהוא באמצע, ולא ברור לאן התנועה מוליכה.

נראה לי שיהיה נכון לא להניח בלילה, כי בסופו של דבר - לא מניחים בלילה, וזו הדרך בה כלל ישראל הולך בצורה עקבית, גם במקומות שאולי אין חשש להירדמות. מעבר לכך, לפי חלק מהפוסקים כלל לא יוצאים ידי חובה בלילה, ועל כן גם אין בה טעם, וגם היא יכולה להיהפך לברכה לבטלה.

על כן, טוב יהיה כי תניח ביום.

כל טוב