ברכות אחרונות של התפילה הן לא שבח !

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/06/19 00:57 טו בסיון התשעט

שאלה

שלום הרב!

למה אנחנו אומרים ששלושת הברכות האחרונות בשמונה עשרה הם ברכות שבח כשנראה שרובם הם גם בקשה כגון: "רצה ה' אלקינו בעמך ישראל ובתפלתם..." "שים שלום טובה וברכה..." וכו'

אם אפשר מקורות, תודה רבה!!

תשובה

לשואל שלום,

יישר כח על השאלה החשובה.

שלושת הברכות הראשונות הן ברכות שבח לבורא עולם.

הברכות בסיום התפילה מוגדרות ברכות הודאה. הודאה פירושה אמירת תודה לה' על מה שנתן לנו. אחר כל הבקשות.

הברכה השניה היא המרכזית: מודים, הטוב שמך ולך נאה להודות, ברור כאן מוטיב ההודיה.

הסיבה לשאלתך: הברכה הראשונה "עבודה", והברכה השלישית על השלום הן מתלוות אל ברכת הודאה לשם סיום התפילה.

למה נתלוו אליה?:

א. ברכת השלום מוקמה על ידי חכמי אנשי כנסת הגדול בסיום התפילה כדי לחתום בשלום. (בדומה לסיום ברכת המזון, סיום קדיש, ועוד). וכן מצינו לגבי כמיהה לבית המקדש ועליית התפילות כקרבנות.

(מקור: ראש השנה דף לב, לא מוזכרת ברכת השלום, מוכח מכאן שהיא נוספה כחתימה או: ש"ברכת כהנים" היא כינוי לשים שלום, ואז ברור מוטיב ההודאה בכך | תורת אמך - ביאורי תפילה מאת אליהו מאיר ליפשיץ).

ב. תשובה נוספת אפשר לומד שההודאה מבטאת כבוד הקב"ה, ונצמדו אליה העבודה שנעבדנו, והשלום שלו.

(מקור: ספר אבודרהם, תקון התפלות ועניניהם, ד"ה מצות עשה)