תפילה במניין בימים אלו

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 17/03/20 12:36 כא באדר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם ראוי להחמיר להתפלל במניין או שעדיף להתפלל ביחיד בימים קשים אלו?

תשובה

שלום וברכה,

שמירת הנפש היא החומרה הכי חשובה ביהדות, מעל שבת, כיפור, ואפילו ברית מילה. יש להקפיד בשמירת הנפש כפי הנחיות משרד הבריאות ואף להחמיר בשמירת מרחק בין אנשים ובמניעת התקהלות מעבר להן ככל הניתן, אף על חשבון תפילה במניין.

כך כתב השו"ע בטור יו"ד סי' רס"ג סע' א' גבי מילת תינוק חולה: "וצריך ליזהר מאד באלו הדברים שאין מלין ולד שיש בו חשש חולי דסכנת נפשות דוחה את הכל שאפשר לו למול לאחר זמן ואי אפשר להחזיר נפש אחת מישראל לעולם".

וכן כתב בטור או"ח סי' שכ"ט סע' ג' "מי שנפלה עליו מפולת (=הכוונה בשבת) ספק חי ספק מת (=על חי מחללים שבת כדי להצילו, על מת לא מחללים כדי לקברו) ספק הוא שם ספק אינו שם אפילו אם תמצא לומר שהוא שם ספק עכו"ם ספק ישראל מפקחין עליו אף על פי שיש בו כמה ספיקות", מכאן שאפילו בספק קטן של פיקוח נפש מחללים שבת, וכל שכן במצב הנוכחי שלצערנו הספק פיקוח נפש אינו קטן, וכל שכן שמדובר על ביטול תפילה במניין ולא על חילול שבת.