תורה או עבודה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 16/06/19 18:39 יג בסיון התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב, אני כיום לומד בישיבה רגילה בלי לימודי חול, אני מרגיש שאני ממש לא ממצה את עצמי אני לא נהנה ללמוד מבוקר ועד ערב גמרא, אני מרגיש שזה גדול עלי ולא לסגנון שלי וכל סדר אני סופר את הדקות לסיומו ומרגיש בהישרדות, תמיד רציתי לצאת ללמוד מקצוע או לעבוד כדי שאני יוכל להתחיל את החיים במעמד נורמלי עם כסף ותואר או ניסיון, אבל בישיבה בה אני לומד תמיד חונכתי שאסור לצאת לעבוד וחייבים רק לשקוע באוהלה של תורה וגם אם לצאת בשום פנים ואופן לא לפני החתונה לכן תמיד חששתי מהצעד הזה אולם לאחרונה הבנתי כי לא בהכרח הדבר אסור בתכלית האיסור ומדורי דורות היו רובם ככולם עובדים במיוחד שאני מרגיש שיש לי כישורים אחרים וידוע שאדם צריך לנצל את כישוריו, נשאלת השאלה מה באמת עלי לעשות האם להישאר מספר שנים בישיבה עד לחתונה או לצאת ללמוד, לעבוד או אולי בכלל להתגייס

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

קשה לענות על שאלה מורכבת כזאת. אבל ביסוד הדבר הוא שאין איסור שאדם יעבוד ויפרנס אותו ואת אנשי ביתו. אבל היסוד הוא שגם כאשר הוא עובד הוא יודע שהוא עובד אלוקים, הוא יודע שהפרנסה היא כדי להגדיל תורה ולהאדירה. זה היה אחד החידושים הגדולים ביותר של הבעש"ט (שיום פטירתו בחג השבועות), ליצוק לתוך העבודה את הערך של תורה. חנוך היה סנדלר וייחד ייחודים בשעת העבודה. וגדולי התנאים והאמוראים עסקו בעבודות שונות והיו מגדולי הדורות וממעבירי השמועה. על כן עבודה ופרנסה אינם שליליים ביהודות (עיין באור חיים בפרשת השבוע על אליאב בן חלון, ותראה את היחס האמיתי לעבודה ואת ערכה). על כן אם קשה לך ואתה צריך לצאת לפרנסה זה לא איסור להיות עובד אדמה של ארץ ישראל, וכבר כתב החת"ס שעבודת האדמה בא"י היא כערך הנחת תפילין (חדושי לולב הגזול). על כן העיקר היא הכוונה הנכונה והיעוד להביא את התורה לכל חלקי החיים.

ברור שצריך שיהיה אתך רב או מורה דרך שיכול לתת לך את ההכוונה הנכונה בשאלותיך וכיצד קונים מעלה זו של קידוש החומר.

שנזכה לקבל את התורה בשמחה

שבת שלום וחג שמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ