תאווה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 14/11/19 09:31 טז בחשון התשפ

שאלה

כתוב בגמרא "כל דאסר לן רחמנא שרא לן כוותיה", כלומר שכנגד כל איסור שאלוקים ציווה, הוא התיר לנו משהו דומה, או בסיטואציה אחרת.

לדוגמא - אסור חזיר, מותר דג שיבוטא שטעמו כחזיר.

אסור לשכב עם אחות אשתך, מותר במצוות ייבום.

אסור לשכב עם אשת איש, מותר עם גרושה.

אסור לשכב בזמן דם הנידה, מותר דם בתולין.

אסור לאכול גיד הנשה בבהמה, מותר בעוף.

וכו' וככה יש עוד הרבה דוגמאות.

נאסר על האדם משכב זכר, למרות שאלוקים איפשר את התאווה הזו.

מה מותר כנגד?

וברור שהתשובה היא לא אישה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

כפי שהבאת מהגמרא (אגב, זה לא מדויק - יבום זה אשת אח ולא אחות אישה, וכן בעוד דוגמאות שהבאת, זה לא מדויק לפי לשון הגמרא בחולין, דף קט) לא מדובר בכך שהתורה נתנה אפשרות לכל אדם לטעום את טעם האיסור, שהרי אם מדובר באשת אחיו, אין לאדם אפשרות לדאוג לכך שאחיו ימות (ועוד בלי ילדים) כדי שיוכל לייבם את אשתו.

אלא שיש מציאות כזאת בעולם שבה זה יכול להופיע בהיתר.

הגמרא גם לא פירטה דוגמאות לכל האיסורים שבתורה (כמו למשל איסור אחותו, ועוד ועוד), איפה ניתן לטעות את טעמם בהיתר, ולכן איננו יודעים אם אכן יש כזה מקום לכל איסור, ואם כן מהו.

ועל כן למעשה זה לא ממש משנה אם אנחנו מוצאים מקום למימוש התאווה הזאת או לא. והאדם בעל הנטייה הזאת צריך למצוא את הדרכים להתמודד איתה, ממש כמו שכל אדם עם נטייה ומשיכה לאיסורים (ואין אדם שאין לו נטיות כלשהם שהוא צריך להתמודד איתן) צריך למצוא את הדרכים. זה ממש לא אומר שזה קל, וזה יכול להיות קשה מאוד, אבל זה לא פוטר מההתמודדות.

ובכל אופן, גם ביחס לתאווה הזאת יש משהו מעין זה, כפי שכותב הראי"ה קוק באורות הקודש, חלק ג', עמ' רצז (וזה הנושא שם כפי שמפורש בשמונה קבצים ו,צט).

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן