שנת אבל

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/08/20 08:12 כד באב התשפ

שאלה

היי

אני נמצאת בשנת אבל על אמי אהובה שנפטרה ממחלה קשה לפני שלושה חודשים. יש לי כמה שאלות בעניין שנת האבל:

1. ערב מהעבודה-

יש לי ערב של הרמת כוסית מהעבודה לכבוד ראש השנה, עיקר הערב הוא ישיבה במסעדה עם כל צוות המשרד. לא הייתי בעבודה 9 חודשים עקב חופשת לידה וגם מכיוון שרציתי לבלות כמה שיותר זמן עם אמא לפני פטירתה. אני לא ממש מעוניינת ללכת וזה לא גורם לי שמחה מיוחדת אבל מרגישה מחויבת בגלל ההיעדרות הממושכת, המעמד שלי במשרד,וכן מאחר שצוות המשרד קטן יחסית וחסרוני יהיה מורגש (פחות מ-10 אנשים).

2. האם מותר לקנות בגדים חדשים יפים/ מכובדים לצורך העבודה (עבודה במשרד).

3. האם מותר לשמוע מוזיקה שקטה באוזניות בזמן הליכה/נסיעה?

4. האם מותר לחגוג יום נישואין -בילוי זוגי עם הבעל במקום שיש מוזיקה שקטה (מסעדה וכדומה)?, מטרת הבילו היא להתאוורר ולצורך הזוגיות ולא לצורך שמחה מיוחדת.

5. האם יש משמעות לעובדה שהימנעות ממוזיקה וכדומה תביא לידי דיכאון? אציין שאימי נפטרה בגיל צעיר, בנסיבות מצערות מאוד, הייתה חולה מספר שנים וכעת לאחר פטירתה אני חשה עצב עמוק מאוד וחוששת שהימנעות מדברים מסוימים תביא אותי לידי דיכאון במידה מסוימת.

תודה על המענה.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, תנוחמו מן השמיים.

א. מותר לך ללכת לערב זה, בשל מה שאת עצמך כתבת: הדבר אינו גורם שמחה, והוא חיוני למעמדך במשרד. וברגע שהושגו המטרות כפי שאת מבינה אותן – זה הזמן לעזוב.

ב. בגדים לצורך הופעה בעבודה – מותר; בגדים לעינוג שלך עצמך. אסור.

ג. אין איסור לשמוע מוזיקה שקטה. המוזיקה האסורה היא השמחה הפומבית.

ד. הזוגיות צריכה להיות מטופחת גם בשנת אבל.

כל טוב ותחייה מחודשת