שני משוגעים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 29/05/18 16:28 טו בסיון התשעח

שאלה

שלום הרב.

האם הרב חושב שהשיר הזה הוא עם מילים ראויות וכשרות?

בואי נרוץ רחוק

G

תני לי רק כמה דקות

D

להזכר במקומות

A

שאז היינו ילדים

Bm

לא פחדנו סתם לחיות

G

בלי המינוס והצרות

D

בלי לתלות את התקוות

A

כמו כביסה על חבלים

Bm Em

כמו איזה שני משוגעים בחוף

A D

שמרנו רגעים בלב שתינו ת'נוף

Em

ואת היית יפה כמו פרח

Bm

שאסור היה לקטוף

D

רציתי רק לקטוף אותך

A

רציתי לקטוף

Bm

בואי נרוץ רחוק

G

ברגליים יחפות

D

מזכרונות ואכזבות

A

שאז רצינו לשחרר

Bm

כמעט וויתרנו על עצמינו

G

נברח רחוק מהשגרה

D

כמו אז שהסתפקנו

A

באושר הפשוט

Bm Em

כמו איזה שני משוגעים בחוף

A D

שמרנו רגעים בלב שתינו ת'נוף

Em

ואת היית יפה כמו פרח

Bm

שאסור היה לקטוף

D

רציתי רק לקטוף אותך

A

רציתי לקטוף

תשובה

שלום

המילים אינן גסות.

יחד עם זאת, הערגה לעבר של שגעון בלי אחריות, והדגש על הרצון לקטוף מה שאסור לקטוף, יש בהם שעור קומה רוחני נמוך. הרי רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה.

לפיכך אם השיר נשמע בחלל האויר אינני רואה חובה לטרוח להעבירו. שיתנגן ויעלם לו. לא לייחס לזה משמעות ולא להתמכר לכיוון הזה.

ואמנם מרן אסר לשמוע את שירי עמנואל הרומי (שו"ע או"ח הל' שבת). אולם מחברות עמנואל הם עם תוכן של איסור מפורש, כולל אשת איש, ועוד דברים שודאי יש להתרחק מהם כמו מאש, וישנם היום שירים רבים חמורים ממחברות עמנואל שאכן אסורים לשמיעה לגמרי.

אך כאן השיר הוא כללי ואינו מדבר על עבירה, ואף שערכו האנושי והרוחני נמוך, עדיין אין חיוב הלכתי לכבות מכשיר שמשמיע אותו.

בנושא זה יש יותר מקום למסילת ישרים מאשר לגבולים דקים של ההלכה, משום ששירה ותרבות, גם אם הן כשרות הלכתית, צריך לבחון אותן מבחינת המקום אליו הן מובילות, והמקום ממנו הן מגיעות.

כל טוב