שמן המשחה לכהן גדול ומלכים - ספר החינוך מצוה קז

חדשות כיפה הרב דוד לוי 28/01/20 22:33 ב בשבט התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב דוד לוי

מה הכוונה שתי הכרעות

ספר החינוך מצוה קז - מצות משיחת כהנים גדולים ומלכים בשמן המשחה (מ)

דיני המצוה, כגון מעשה השמן כיצד נעשה, מור וקינמון קדה חמש מאות שקל מכל אחד, אלא שהקנמון נשקל בין שתי פעמים להרבות בו שתי הכרעות , וקנה בשם חמשים ומאתים שקל , וכולן נמצאים באיי הודו, ושמן זית שעור הין שהוא שנים עשר לוג, ואחר שיתבשל הכל כדי צרכו חוזר הכל למידת השמן שהוא שנים עשר לוג , וסימן יהיה זה שמות ל', ל"א, ז"ה בגימטריא שנים עשר הוי (יהא) , ויתר פרטיה, מבוארים בפרק ראשון מכריתות דף ה' ע"ב.

תודה ממשה

תשובה

שלום לך,

'הכרעה' היא סוגיא בעניני שקילה. כאשר שוקלים דבר בחנות , מוסיפים מעט סחורה למשקל.

{הכוונה במשקל מאזנים בהם בצד אחד הסחורה או הפירות ובצד שני, בד"כ המשקולות}. הוספה זו נקראת 'הכרעה' ומקובלת {ונכונה} בסוחרים רגילים בדברי חול.

בגמרא, במסכת כריתות, העוסקת בשמן המשחה, נחלקו האמוראים האם בשמן המשחה {ובקטורת} שוקלים במדויק {=עין בעין}, או 'בהכרע', שמוסיף מעט יותר על המשקל הקיים. אם שוקלים 500 בפעמיים {250+250} אז 'בהכרע' יוצא שפעמיים מוסיפים מעט יותר.

לכן ספר החינוך הפוסק שבשמן המשחה מוסיפים 'בהכרע' , אומר שמחלקים את שקילת הקינמון לפעמיים וכך מוסיפים יותר.

בברכה ובהצלחה דוד לוי