שמירת נגיעה עם המשפחה המורחבת בחו"ל: איך מסבירים להם?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/08/19 10:15 יט באב התשעט

שאלה

שלום הרב,

אני שומר נגיעה, אבל המשפחה המצומצמת שלי לא ממש מקפידים בזה. אנחנו טסים עוד מעט לבקר את המשפחה המורחבת בחו"ל (שכוללת דודות ובנות דודות). אני מבין שאיסור נגיעה כולל גם אותם (אלה שגדולות מגיל 7 - 8), אבל הבעיה היא שהם לא דתיים וגם בכלל לא קשורים ליהדות, וקרוב לוודאי שהם לא שמעו בחיים על האיסור הזה. בדרך כלל האזור הבעייתי הוא כשאנחנו מגיעים בשדה תעופה לשם ובפרידה בחזרה שאז מתחבקים עם המשפחה. אנחנו לא מבקרים הרבה פעמים ולכן עד הפעם הזאת הייתי פשוט לא מקפיד כמו שהורים שלי עשו אבל עכשיו שאני נוכחתי לבעיה, אני לא יודע מה צריך לעשות.

אני מבין שהרבה פעם מה שעושים זה שמנסים להסביר להם שזה לא נובע מחוסר אהבה, אך בסיטואציה שלי אני לא רואה איך זה אפשרי ששאר המשפחה שלי לא מקפידה, אז לומר להם את זה שם זה קצת בעיה שהרי האחרים לא מקפידים על זה, והמשפחה לא מבחינה בכל ההקפדות.

אז מה אפשר לעשות? אני לא רוצה שזה יגרום לפגיעה באיזושהי צורה? יש פתרון בנושא? גם אני לא רואה איך אפשר בדיוק להתחמק מזה...

אני אשמח לעצה מהרב

תודה רבה

עזרא

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום עזרא.

אני ממש מבין את הדילמה הלא פשוטה שאתה נמצא בה, כי גם אני נמצא בה לא מעט כשאני פוגש משפחה, אם בחו"ל או בארץ.

כמו לא מעט בחירות בחיים, לא מדובר פה בבחירה של טוב ורע, אלא בבחירה בין שתי מציאויות רצויות - האחד שמירת הלכה בצד של נגיעה ומצד שני שמירת הלכה בצד של בין אדם לחברו.

הדבר הזה מעמיק עוד יותר את הדילמה ומעמיד אותנו במצב לא נעים.

מתוך כך, אפשר להבין שיש כמה עצות ופתרונות איך לצאת מהמציאות שאף אחת מהן היא לא נותנת מענה במאת האחוזים, בגלל המורכבות שיש.

עם זאת, ננסה להציב קריאת כיוון למצבים כאלה, בתקווה שזה יעזור להלך על החבל הדק שבין שתי המציאויות הרצויות.

1. קריאת מפה

השלב הראשון הוא קריאת המפה האנושית. בגדול, השלב הזה כבר עשית - האם הם יבינו את העיקרון של שמירת נגיעה או לא? האם הם ייפגעו אם לא אשיב במגע הפיזי שהם פתחו בו?

לשתי השאלות הללו ענית לא.

לשאלת הסביבה/תמיכה משפחתית גם כן ענית בכך שתיארת שהם מתנהגים אחרת (זה לא אומר שהם לא תומכים בך בכך שאתה תשמור, הכוונה פה בתמיכה הוא האם הפתרון שהם מצאו לדילמה הזו תומכת במצב הרצוי שאתה רוצה ליצור. אין פה חלילה ביקורת על משפחתך).

אמנם, יש עוד שאלה שצריך לשאול - האם אפשר ליצור מציאות רצויה?

עד כמה שבין השורות ניכר שאתה מרגיש שכרגע זה לא אפשרי, אני חושב שזה אפשרי, אם כי זה דורש זהירות.

2. על כבוד הדדי

נדמה שלא מעט מאיתנו ששומרים נגיעה נתקלים לא פעם במציאות שמישהי שלא יודעת שאנחנו שומרים נגיעה או לא יודעת מה זה אומר מושיטה לנו יד.

מה עושים? אנחנו לא רוצים לבייש אותה ולכן אנו מושיטים יד חזרה, כמענה כיון שזה חד פעמי.

מה קורה אם זה המפגשים ימשכו גם אחרי זה?

שם כבר לא נותנים את ההיתר אלא אנו נדרשים באמת להסביר את המבט שלנו, בזהירות וברגישות כדי לא לפגוע ברגשות של האחר.

הכבוד הוא דו כיווני.

לכן, אף שלפני המפגש בשדה התעופה כשתנחתו יהיה קשה להגיע למקום של ההבנה הזו, אחרי הפגישה הראשונה אפשר, בצורה טבעית, ליצור את השיח על זה.

מניסיון, כשזה נעשה נכון, לא רק שמבינים אלא גם מכבדים.

זה לא אומר שצריך להסביר את כל פרטי ההלכות - אלא את הרציונל של שמירת הנגיעה.

3. איך מסבירים שמירת נגיעה למשפחה?

זה לא עמו להסביר את זה למישהי שאתה נפגש איתה, שם ניכר לכולם הפוטנציאל שיכול לצאת מזה משהו.

פה הרי מדובר במשפחה, לפעמים, כמו במקרה של דודות נשואות, במציאות שלא יתכן נישואים ביניכם.

לכן, אפשר להסביר שהנגיעה כמשהו שמבטא עומק נשמר למעגל המשפחתי הראשון (המשפחה המיידית).

זה לא אומר שלא אוהבים.

זה לא אומר שהרגש והאכפתיות נעלמים.

הם קיימים, אבל הם קיימים בממד הנפשי בגלל כח הנגיעה.

אגב, לפעמים לא צריך להסביר בצורה פורמלית - אלא זה עולה מעצמו מתוך המעשים ואז המשפחה לומדת לכבד את זה.

לפעמים גם די להגיד שאתה נורא היית רוצה לתת חיבוק או לחיצת יד, אבל הלכתית אתה לא יכול ואתה מקווה שזה לא יהפוך עכשיו את האווירה למוזרה. זה כשלעצמו יכול מאוד לפתוח שיחה כיון ששניכם מגיעים מאותה נקודה.

בתשובה הבאה תוכל למצוא עוד עצות איך להסביר שאולי יתנו לך עוד הכוונה איך להציג את הדברים:

https://www.kipa.co.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%91/%D7%90%D7%99%D7%9A-%D7%9C%D7%94%D7%A1%D7%91%D7%99%D7%A8-%D7%9C%D7%91%D7%A0%D7%99-%D7%93%D7%95%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%90%D7%A0%D7%99-%D7%A9%D7%95%D7%9E%D7%A8%D7%AA-%D7%A0%D7%92%D7%99%D7%A2%D7%94/

בקצרה: כללים מנחים

1. רגישות

2. לא ללכת מסביב - אלא להסביר את זה בצורה ממוקדת

3. להסביר את הרציונל (אותו אחד שברחת להציג)

4. לא לעשות מעשה שיפגע באחר!

מקווה שהדברים עזרו,

נתנאל

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן