שם לילד הראשון - דחוף!

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 13/08/02 10:37 ה באלול התשסב

שאלה

כבוד הרב, בין אחותי לבין בעלה יש מחלוקת מי יתן שם לתינוקם הראשון. האם יש זכות לאמא להחליט מה יהיה השם? מה יש בנושא זה בספרי קודש? תודה רבה על עזרא!

תשובה

טניה שלום,
ראשית אציין שישלהזהר מאודשלא תהיה מריבה אל הזכות הראשונית בקריאת שם.
שנית,לא ציינת באיזה עדה מדובר,בכל אופן אכתוב לך את המקובל בד"כ .
הספרדים וחלק מעדות אשכנז נוהגים שהזכות הראשונית לקריאת השם היא של האב,והשניה של האם וכך הלאה.
המקור למנהג מזה הוא מהפירושים של חז"ל(דעת זקנים מבעלי התוס',הרד"ק,החזקוני,האלשיך הקדוש)על הפסוק:
"ותקרא את שמו שלה והיה בכזיב בלידתה אותו"(בראשית לח,ה)ופירשו שמכאן שנהגו שהאב קורא את השם לבן
הראשון והאם לבן השני ובן השלישי האב,ןהלא שלה היה הבן השלישי ומה הטעם שהיא נתנה לו את השם,משום שיהודה היה בכזיב כשילדה אותו.
וחלק מהשכנזים נהגו שזכות הקריאה הראשון הוא לאם והשני לאב וכך לסירוגין,וישנם טעמים רבים למנהג למנהג זה.אחד הטעמים מובא בפירושו של החיד"א נחל קדומים על הפסוק(שמות יח,ג)והביא בשם רבינו אפרים,
גרשום בכור משה נקרא ע"י אמו ציפורה ורמז לזה הוא הנאמר בפסוק "אשר שם האחד" ר"ת אשה,ומשה קרא שם לשני.
אולם כאמור לא טוב לעשות מחלוקת ,והייתי מיעץ להם לפנות לרב המקובל על שניהם שיכריע בנושא.
בברכה וכל טוב,
שמואל זעפרני