שם לבת דור

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 24/02/20 12:50 כט בשבט התשפ

שאלה

האם השם דור הוא שם טוב לבת?

תשובה

לשואלת שלום,

ראשית, אברככם שתהיה לכם לידה קלה, מהירה ובריאה. אמן. ועוד יהי רצון שתזכו לגדלו בנחת ובשמחה לתורה לחופה בזמנהּ ולמעשים טובים. אמן.

בעניין בחירת השם, חשוב לדעת ששמו של האדם הוא מרכיב חשוב ומרכזי בחייו. מעבר לכך שזו אחת המילים שהוא ישמע הכי הרבה בחיים, המילה 'שֵם' בלשון הקודש פירושה: מטרה. כמו ששואלים אדם: "לשם מה אתה עושה כך וכך", זאת אומרת: לאיזו מטרה, לאיזו תכלית, כוונה. שמו של האדם משפיע על מהותו ותכונותיו. יוצא מכך שיש עניין גדול בבחירת *משמעות חיובית* לשם הילד.

לכן ראיתי לנכון להרחיב את היריעה במשמעות השם שציינת:

דור פירושו לפי התנ"ך (מופיע בהטיותיו מעל 150 פעמים) תיאור לשכבת גיל הנתחמת על רקע תרבות משותפת או מאורע.

אין לשם זה משמעות שלילית, ולכן אפשר לתת אותו. (יחד עם זאת, איני מזהה משמעות חיובית).

שיקול נוסף שיש לשלב הוא המחשבה האם נתינת שם מסויים עלולה להראות משונה (שם זכרי לבת ושם נקבי לבן) בסביבתכם החברתית, בכדי לא לגרום לה צער בהמשך, חלילה.

לסיום, האר"י הקדוש אומר שכל שֵם שקוראים ההורים לילדם אינו במקרה, אלא בורא עולם שָֹם בפיהם את השם. ובמדרש כתוב שהקדוש ברוך הוא מכריז על כל שֵם למעלה, ואביו ואמו קוראים לו למטה. כלומר, בנתינת שם נזרק ניצוץ של רוח הקודש בהורים והוא אינו ניתן באקראי.

(מקורות: שער הגלגולים כג | מכילתא בא, טז)

בהצלחה רבה! הרבה נחת