שם לבן פלג ליבי

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 11/10/20 01:39 כג בתשרי התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני בחודש התשיעי להריוני ואשמח לקבל את המלצתך או דעתך על אחד מהשמות לבן בכור

פלג יוסף

ליבי יוסף

תשובה

לשואלת שלום,

ראשית, אברככם שתהיה לכם לידה קלה, מהירה ובריאה. אמן. ועוד יהי רצון שתזכו לגדלו בנחת ובשמחה לתורה לחופה בזמנהּ ולמעשים טובים. אמן.

בעניין בחירת השם, חשוב לדעת ששמו של האדם הוא מרכיב חשוב ומרכזי בחייו. מעבר לכך שזו אחת המילים שהוא ישמע הכי הרבה בחיים, המילה 'שֵם' בלשון הקודש פירושה: מטרה. כמו ששואלים אדם: "לשם מה אתה עושה כך וכך", זאת אומרת: לאיזו מטרה, לאיזו תכלית, כוונה. שמו של האדם משפיע על מהותו ותכונותיו. יוצא מכך שיש עניין גדול בבחירת *משמעות חיובית* לשם הילד.

לכן ראיתי לנכון להרחיב את היריעה במשמעות השמות שציינת:

יוסף הוא כמובן שם טוב, חיובי, כנגד מידת היסוד. החל מיוסף הצדיק, דרך רב יוסף האמורא, רבי יוסף קארו זצ"ל ועד הרב יוסף קפאח ועוד רבים.

פלג שתי משמעויות שנגזרות מאחד: "וּלְעֵבֶר יֻלַּד שְׁנֵי בָנִים שֵׁם הָאֶחָד פֶּלֶג כִּי בְיָמָיו נִפְלְגָה הָאָרֶץ". הילד נקרא כך על שם הפילוג שהתרחש בדורו בגלל מגדל בבל. פלג פירושו פירוד, פיזור. (ברוח הזמן: מכאן המילה "מפלגה").

המשמעות השניה היא זרם מים שבא בנחלים קטנים, הנחל נחלק ליובלים ופלגים, כדברי הנביא: "וְהָיָה עַל כָּל הַר גָּבֹהַּ וְעַל כָּל גִּבְעָה נִשָּׂאָה פְּלָגִים יִבְלֵי מָיִם", וכן: "וְהָיָה כְּעֵץ שָׁתוּל עַל פַּלְגֵי מָיִם אֲשֶׁר פִּרְיוֹ יִתֵּן בְּעִתּוֹ וְעָלֵהוּ לֹא יִבּוֹל וְכֹל אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה יַצְלִיחַ".

אם כן, אפשר לקרוא ולכוון על המשמעות השניה, אך אם רוצים שם שאין בו שום משמעות כלל של מחלוקת - השם פלג פחות מוצלח.

ליבי - המשמעות היא הלב שלי. השאלה מה האיחול שאנחנו רוצים לתת לילד בכך שנותנים לו את השם הזה.

לסיום, האר"י הקדוש אומר שכל שֵם שקוראים ההורים לילדם אינו במקרה, אלא בורא עולם שָֹם בפיהם את השם. ובמדרש כתוב שהקדוש ברוך הוא מכריז על כל שֵם למעלה, ואביו ואמו קוראים לו למטה. כלומר, בנתינת שם נזרק ניצוץ של רוח הקודש בהורים והוא אינו ניתן באקראי.

(מקורות: בראשית י', כ"ה | ישעיהו פרק ל, כה | תהילים פרק א | שער הגלגולים כג | מכילתא בא, טז)

בהצלחה רבה! הרבה נחת