שכירות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/11/18 21:03 ד בכסלו התשעט

שאלה

שלום לרב,

אני סטודנט השוכר מזה שנה יחידת דיור סמוכה למקום לימודי, והמשכיר גר בקומה מעליי. החוזה שחתמנו היה חוזה סטנדרטי, ומילאנו בו פרטים מינימאליים - את גובה שכר הדירה בלבד. זאת משום שנוצר בינינו אמון וידידות. פרטים רבים בהתנהלות בינינו (צורת ההתחשבנות על חשמל מים וארנונה, בקשתו לארח את בני משפחתו ביחידה בזמן חופשות לימודים) נשארו בע"פ וכובדו בידי שנינו. תקופת החוזה הייתה מתחילת חודש אוקטובר בשנה שעברה עד לתחילת אוקטובר השתא.

בחודש יולי יצאתי לחופשת לימודים בת 3 חודשים, בהם החליט בעל הדירה לשפצה (כולל החלפת ריצוף, ריהוט וכו'). בתקופת השיפוץ הייתי מנוע מלהיכנס לדירה, אולם המשכתי לשלם שכר דירה בחפץ לב, וזאת בכדי לשמר לי את הזכות להמשיך בשכירות גם בשנה שלאחר מכן. המשכיר ידע שבכוונתי להמשיך בשכירות, והיינו מתואמים לגבי מועד חזרתי לדירה. באמצע חודש אוקטובר השנה חזרתי להתגורר בדירה, שעדיין נדרשים בה תיקונים אחרונים של השיפוצים. עם כניסתי לדירה המשכיר ציין כי הוא רוצה לחתום חוזה מסודר, מאחר שכעת יש בדירה ציוד וריהוט יקר שחשוב לו לשמור עליו. כעבור שלושה שבועות מאותה שיחה קרא לי המשכיר כדי להציג לי את החוזה, והודיע לי כי לאור השיפוצים והעובדה ש"למעשה אתה מקבל דירה חדשה" הוא החליט להעלות את שכר הדירה (תחילה ביקש להעלות ב-300 ש"ח). שאלתיו מדוע לא הודיע לי על כוונתו להעלות את השכ"ד כאשר עזבתי את הדירה לחופשת הלימודים, במהלך חופשת הלימודים או בכל שלושת השבועות שבהם אני כבר מתגורר בדירה ללא חוזה חתום על סמך התנאים שהיו קיימים בחוזה הקודם. תשובתו הייתה כי החוזה הקודם כבר אינו רלוונטי, וכי רק באותו יום שבו קרא לי לחתום על החוזה החדש החליט להעלות את השכ"ד בעקבות עלויות השיפוץ הגבוהות, וכי אכן אולי היה צריך להודיע לי קודם לכן - "אך זה המצב". עוד הוסיף כי אין בדבר כל בעיה הלכתית.

רציתי לשאול את הרב - במישור כאישי אני מרגיש פגוע מאוד מהתנהלותו, מאחר שההודעה המאוחרת, בזמן שתקופת ההשכרה בעיר כבר נסתיימה ולאחר שלימודיי כבר החלו ואין בידי זמן לחפש חלופות, מעמידה אותי "עם הגב לקיר". האם אין בהתנהלות זו בעיה הלכתית?

תשובה

שלום וברכה

אני מבין היטב את התחושה שלך.

קשה לי לענות על שאלה זו בלי לשמוע את שני הצדדים, ועל כן אכתוב רק ברמה העקרונית:

יש להבחין בין הרמה המשפטית לרמת ההתנהגות במידות טובות.

מבחינה משפטית, אפשר שהצדק איתו, שכן לא נוצרה מחויבות כלפיך לשמור על אותו מחיר, ואפשר באמת שמוצדק לדרוש מחיר גבוה יותר על דירה טובה יותר.

מבחינת מידות טובות - נראה כי היה בהחלט נכון מצידו לדבר איתך על כל משמעויות השיפוץ, לסכם מראש דברים וכדו׳.

אני מציע כי תגיעו להסכמה בפשרה, ותמשיכו לשמור על קשרים טובים ביניכם, על אף הפגיעה שנוצרה. זה בדרך כלל טוב יותר.

כל טוב והארה.