שיתוף פעולה עם חטא

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 07/10/19 01:15 ח בתשרי התשפ

שאלה

בּיתי גרושה + 1, רוצה לצאת לסופ"ש עם בן זוגה הנוכחי אליו היא אינה נשואה

מבקשת להיעזר בי בכך שאשמור בסופ"ש על הנכד.

האם מותר לי? האם אני שותפה לחטא?

תשובה

לשואלת שלום,

דילמה לא פשוטה. מצד אחד את מבקשת להיות אמא תומכת ועוזרת, מצד שני קשה לך לראות את ביתך נוהגת כך ללא נישואין כמסורת ישראל.

במקרה שלך, כשמערכת היחסים שלך עם הבת על הפרק,

להלכה, מותר לך לעזור לה בשמירה על הילד, מכמה סיבות:

א. אמנם יש איסור מדין התורה: "לֹא תִֽהְיֶה קְדֵשָׁה מִבְּנוֹת יִשְׂרָאֵל" ומסביר הרמב"ם: "הזהיר שלא לבא על אשה בלא כתובה וקדושין" ומדגיש: "לְפִיכָךְ, כָּל הַבּוֹעֵל אִשָּׁה לְשֵׁם זְנוּת בְּלֹא קִדּוּשִׁין לוֹקֶה מִן הַתּוֹרָה".

אך הסופ"ש הספציפי הזה אינו חטא בפני עצמו, ולכן נראה שאת לא נחשבת 'מסייעת' לחטא עצמו. מה גם שאת מאפשרת את הנסיעה בעקיפין, ולא את עצם המעשה.

(מקורות: דברים כג יח | רמב"ם הלכות אישות פרק א | הלכות נערה בתולה פרק ב וראב"ד שם | ספר המצוות, לא תעשה, מצווה שנה)

ב. הקשר של אמא וביתה הוא חשוב ועומד לנגד עינינו, גדולי החכמים ראו חשיבות, גם מבחינה הלכתית, בשלום המשפחה ושלימותה.

ג. הסירוב שלך לא מונע את המעשה. שהרי גם עם הילד זה יקרה, ואולי היא תמצא מישהו אחר שישמור.

(מקורות: בבלי עבודה זרה דף ו | רש"י ומאירי שם | תוספות חגיגה יג. | משנה למלך על הל' מלווה ולווה ד,ב)

יהי רצון שתשוב ביתך לחיק מסורת ישראל, ותזכי לראות בחופתה בקרוב. אמן.