שינוי שם ה'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/09/20 13:14 כא באלול התשפ

שאלה

שלום רב!

שמתי לב שבבראשית א', ה' נקרא בשם "אלוהים":

"בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ"

"וְרוּחַ אֱלֹהִים, מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם"

וכו'.

בפרק ב' (ובפרק ג' גם) שמו משתנה:

"בְּיוֹם, עֲשׂוֹת יְהוָה אֱלֹהִים--אֶרֶץ וְשָׁמָיִם"

"כִּי לֹא הִמְטִיר יְהוָה אֱלֹהִים, עַל-הָאָרֶץ"

ובפרק ד' שמו משתנה סופית:

"וַתַּהַר, וַתֵּלֶד אֶת-קַיִן, וַתֹּאמֶר, קָנִיתִי אִישׁ אֶת-יְהוָה"

"וַיֹּאמֶר יְהוָה, אֶל-קָיִן"

אז שאלתי הפשוטה היא... למה?

תודה מראש,

יוליה.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

השם 'אלוקים' חוזר בעוד מקומות רבים בתנ"ך, גם אחרי פרק ד' בספר בראשית. יש בתנ"ך עוד כינויים כמו א-ל שד-י. את לא הראשונה לשים לב, כבר חז"ל וחכמים קדמונים רבים שמו לב לכך והציעו הסברים.

חכמי ישראל מסבירים שההבדל בין השמות מציין את התפיסה שלנו אודות הפעולה שהקב"ה מחולל בעולם. אמחיש זאת בדוגמה מחיי תלמידים בבית הספר: כאשר המנהל מעניש תלמידים על מעשים חמורים הם אומרים עליו: 'קפדן'. כאשר המנהל מחליט לוותר למרות שמגיע עונש, הם אומרים עליו: 'סלחן'.

כך בתנ"ך, כאשר הקב"ה מופיע במידת החסד - הוא נקרא בשם י-הוה. כאשר הוא מופיע במידת הדין: לא מוחל ולא מוותר על עונש, הוא נקרא 'אלקים'.