שינוי מקום בברכה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 17/07/18 16:14 ה באב התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב,

תודה על הקישור שנתת לי ללימוד הלכות ברכות על הסדר. אני מעדיף לא לקרוא כרגע כי קראתי כבר הרבה בנושא ולפעמים שאני מוסיף עוד הדבר מזיק לי. יש לי ידע בנושא הברכות, אבל רק כמה שאלות ספציפיות שלא מובנות לי לחלוטין,

אשמח אם תוכל לענות לי. תודה רבה.

1.. אם שתיתי מים בבית ואז ויצאתי מהבית (ולא אכלתי ושתיתי שום דבר בחוץ) אז כשאחזור הביתה עליי לברך שוב על המים ברכה ראשונה?

2.. אם אכלתי משהו בבית וסיימתי אותו ואז יצאתי לרחוב וקניתי משהו אחר לאכול שהברכה הראשונה זהה. האם עליי לברך?

3. האם תמיד שיוצאים מהבית הברכה ראשונה מתבטלת , לא משנה הסיטואציה? ורק שמדובר במאכל או משקה שברכתו האחרונה בורא נפשות?

4. עד מתי אפשר לברך על מים ? האם זמן עיכול 72 דקות הוא גם למשקאות?

5. אם ברכתי ברכה ראשונה ועברו 72 דקות ושכחתי לברך ברכה אחרונה, האם עליי לברך שוב ברכה ראשונה? (כשהברכה זהה כמובן)

6. ובכלל אם שכחתי לברך ברכה אחרונה, בלי קשר לזמן, האם כשארצה לאכול שוב עליי לברך שוב ברכה ראשונה כשהברכה היא זהה?

7. האם עישון סיגריה נחשב להיסח הדעת וצריך לברך אחר כך שוב?

8. אם אכלתי מאכל תוך כדי אכילת פרס, ויצאתי החוצה וחזרתי וברכתי שוב ברכה ראשונה, האם עליי לאכול שוב תוך כדי אכילת פרס כדי לברך ברכה אחרונה או שמספיק שעשיתי זאת בברכה הראשונה?

תודה רבה

תשובה

לשואל שלום,

מחילה על העיכוב בתשובה, השאלה הועברה אליי אך כעת.

מכבד את העדפותיך בלימוד. ואמנם הצטערתי לקרוא מחשבתך שתוספת ידע בתחום זה תזיק לך. על פי רוב קריאה ועיון נוסף מחכימות ומסיבות עונג ללומד. אך אכן מצינו סיטואציות בהן יש בדבר נזק. מאחל אני לך שתמצא את המקום בו ליבך חפץ ללמוד ושם תעמיק ותטעם את מתיקות התורה.

לשאלותיך אענה בצורה מקוצרת בשילוב מקורות להרחבה:

הכלל בהיסח הדעת הוא דברי הרמב"ם: גָּמַר בְּלִבּוֹ מִלֶּאֱכל אוֹ מִלִּשְׁתּוֹת וְאַחַר כָּךְ נִמְלַךְ לֶאֱכל אוֹ לִשְׁתּוֹת אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא שִׁנָּה מְקוֹמוֹ חוֹזֵר וּמְבָרֵךְ. וְאִם לֹא גָּמַר בְּלִבּוֹ אֶלָּא דַּעְתּוֹ לַחֲזֹר לֶאֱכל וְלִשְׁתּוֹת אֲפִלּוּ פָּסַק כָּל הַיּוֹם כֻּלּוֹ אֵינוֹ צָרִיךְ לְבָרֵךְ שֵׁנִית 1.

אבל כשיש שינוי מקום, הדין שונה כפי שיתבאר:

1. כן. מפני שבשתיית מים אין קביעות מקום, שזו אינה סעודה ממש. לכן אם יצאת מהבית, בחזרה מברך שוב ברכה ראשונה 2.

2. כן. עליך לברך. משום שבזמן הברכה הראשונה לא היה בדעתך המאכל השני שכעת קנית. 2

3. הדבר הנכון ביותר הוא לא לבצע שינוי מקום שהוא חלקי, כי אז נכנסים לספק. לכן: במצב שיצאת מהבית ואתה עדיין רואה את מקום השתייה הקודם, או שלא בדיוק יצאת מחוץ לבית כגון למרפסת או לחדר המדרגות, בדיעבד לא חוזר ומברך.

בנוסף, בסיטואציה בה כשיצאת, חבר שאכל איתך נשאר במקום השתייה הקודם, אז כתבו חכמים שהחבר 'שמר על זיקתך' למקום הברכה הראשונה, וכשתחזור לא תברך שוב.

4. לכתחילה מברכים ברכה אחרונה ברגע שסיימנו לשתות. בדיעבד יש להקפיד לברך כל עוד מרגישים את הרוויה מהמשקה. לענ"ד כחצי שעה לערך. ואם לא ברך - אפשר עד 72 דקות גם למקאות כפי שכתבת. 3

5. כל שהסחת דעתך, או שינית מקומך, מאז הברכה הראשונה, עליך לברך שוב. ואם לא הסחת דעתך ונותרת במקומך - אין צורך לברך ברכה ראשונה נוספת, אפילו אחר כמה שעות.

הלכה זו שכיחה מאוד בלימוד לילי כגון שבועות והושענא רבא. 1

6. אין קשר לברכה האחרונה, הכלל לברכה ראשונה מחדש הוא שכתבתי לעיל בסעיפים 1,3,5.

7. לא. שהרי אפילו נמנום קצר לא נחשב היסח לעניין ברכה ראשונה.

8. מספיק שעשית זאת בפעם הראשונה והתחייבת בברכה אחרונה. 2

שנזכה להלל ולברך את ה' בכל ליבנו, להינות מן העולם באופן כשר ולהכיר טובה. אמן.

מקורות:

1 הלכות ברכות ד,ז.

2 שולחן ערוך תחילת סימן קעח ונושאי כלים שם.

3 שולחן ערוך סימן קפד סעיף ה ונושאי כלים שם.